Sednice samo ako bude moralo

Skupština Srbije će do fomiranja novog saziva najverovatnije biti sazivana samo u izuzetnim slučajevima, kada bude postignuta saglasnost o dnevnom redu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

07:29

Default images

Kolegijum Skupštine saglasio se po ovom pitanju kako bi se izbegle zloupotrebe te institucije u vreme izborne kampanje.

Konsultacije sa predsednicom parlamenta, umesto rasprave u skupštinskoj sali. Jedino pitanje, kako nastaviti rad i posle raspisivanja izbora 13 . marta.

"Naš dogovor je na moje veliko zadovoljstvo je da treba da štitimo interes, da procenujemo šta je vitalno važno za ugled zemlje i da takve tačke stavimo na dnevni red, a klasičnog redovnog zasedanja odnosno sednica nije dobro da bude jer je procena najvećeg broja učesnika u raspravi da bi to moglo da bude više politička atmosfera nego li radna parlamentarna", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Produženju mandata našim mirovnim misijama biće najverovatnije tema zbog koje će biti održana prva naredna sednica parlamenta.

"Mislim da je zajednički imenitelj, ono što smo zaključili svi zajedno da je logično da parlemt radi samo u situacijama kada se proceni da postoje teme koje su od nacionalnog interesa i da oko tih tema postoji saglasnost da se u ovom periodu rade", kaže Nada Kolundžija iz DS-a.

Teme od značaja koje će podržati i opozicija su i ekonomske prirode, pa su oni spremni u klupe kako bi se razgovaralo o ekonomskoj stabilizaciji zemlje ili nastavku aranžmana sa MMF-om.

"Zato sam insistirao da se održi jedna sednica u redovnom zasedanju gde će se rebalansom odrediti sredstva koja su neophodna za funkcionisanje kreditnih linija. Ja se bojim da ovim 1,4 milijrede ne potrošene za kampanju, pošto ne mogu da se troše namenski, za one projekte za koje su opredeljenja. To finansije ne dozvoljavaju i nema uslova za tako nešto", rekao je lider NS-a Velimir Ilić.

"Svakako ne mislimo da parlament svedemo na političko pozorište u kojem bi se društvo suočilo sa slikom koja je jako daleko od stvarnosti. Dakle da podrška za one tačke dnevnog reda koje pravazilaze svojim značajem značaj izborne kampanje u izbornim kampanjama uvek prioriteti stranački interesi", rekao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Završetak rada i odsustvo sednica neće značiti i konačan raspust u Skupštini jer kao i u slučaju Vlade mandat poslanika traje do verifikacije novoizabranih poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: