Valeri Amos nepoželjna u Siriji

Sirijske vlasti danas nisu dozvolile ulazak u Siriju šefici kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valeri Amos.

Izvor: Beta

Sreda, 29.02.2012.

19:24

Default images

"Veoma sam razočarana zato što nisam mogla da uđem u Siriju, uprkos tome što sam u više navrata tražila da se sretnem sa najvišim sirijskim zvaničnicima, kako bismo razgovarali o humanitarnoj situaciji u Siriji i o potrebi da se omogući pristup svima koji su tamo stradali od nasilja", navodi se u saopštenju Valeri Amos.

Ona je navela da podržava apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da se u Siriji uvede dnevni prekid vatre koji bi trajao nekoliko sati, kako bi se humanitarnim organizacijama omogućilo da evakuišu ranjene i dopreme hranu i lekove.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je od Valeri Amos tražio da ode u Siriju, posle čega je ona posebno insistirala da joj se omogući ulazak u Homs, uporište sirijskih pobunjenika, koji je više od tri nedelje pod udarom vladinih snaga.

Diplomate su ranije ocenile da su male šanse da sirijske vlasti Amosovoj dozvole ulazak u Homs, u trenutku ofanzive sirijskih snaga na taj grad.

Da joj je ulazak dozvoljen, Valeri Amos bi bila najviši zvaničnik UN koji je u Siriju ušao od početka marta prošle godine, kada je u u toj zemlji počela pobuna protiv predsednika Bašara el Asada. Prema podacima UN, od tada je u Siriji poginulo više od 7.500 ljudi.

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju i nekadašnji generalni sekratar UN Kofi Anan bi večeras trebalo da se sastane sa Ban Ki Munom u Njujorku.

Prema rečima diplomata, Kofi Anan će sutra otići iz Njujorka na Bliski istok i prvo će posetiti Egipat, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem.

Kofi Anan je danas u Njujorku imao konsultacije i sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN o mogućnosti donošenja novog projekta rezolucije o Siriji koja bi se pre svega bavila humanitarnom situacijom u toj zemlji.

Jedan zapadni diplomata je rekao da je sada osnovno pitanje stav Moskve o Rezoluciji, koji delimično zavisi od rezultata predsedničkih izbora u Rusiji zakazanih za 4. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: