Prag: 7.000 studenata na ulici

Više od 7.000 studenata, koji protestuju zbog radikalne reforme visokog školstva, prošlo je danas centrom Praga do sedišta vlade.

Izvor: Beta

Sreda, 29.02.2012.

13:53

Default images

Reforma visokog školstva o kojoj bi za nekoliko sedmica trebalo da odlučuje vlada, pored zamisli da studije počnu da se plaćaju, od koje je ministar prosvete, međutim, upravo zbog protesta juče odustao, po oceni samih univerziteta i studenata krše neke tradicionalne akademske slobode i samostalnost univerziteta.

Studentima smeta i veće povezivanje privrede i visokih škola, a veruju da će na novoj vrsti studentskih kredita za školarinu, ako bude uvedena, opet zaraditi samo banke.

Studenti za svoju "Nedelju nemira", koju ove sedmice preko protestnih pohoda širom Češke i raznim hepeninzima organizuju, imaju podršku
svojih profesora.

"Ukrali su nam reformu i ispunili je svojim sadržajem. Ako reforme prođu, umesto univerziteta biće preduzeća, umesto dekana i rektora menadžeri, a umesto studenata klijenti", rekao je na početku protestnog marša prorektor Karlovog univerziteta u Pragu Stanjislav Šteh.

Studenti su pred sedištem vlade kao u danima "plišane revolucije" 1989. godine zveckali ključevima, uz skandiranje "Ne damo slobodu", "Nismo ovce" i "Dobeš u koš".

Ministar Dobeš, iako su ga demonstranti ispod prozora zgrade vlade pozivali da izađe, odbio je da se sretne sa ogorčenim studentima.

Grupica od 50 demonstranata nakon završetka protesta premestila se od vlade do predsedničkog zamka Hradčani, gde su predsedniku Češke
Vaclavu Klausu otpevali disidentske pesme još jednog od simbola otpora komunističkom režimu i "plišane revolucije" Karela Krila.

Vaclav Klaus osudio je "Nedelju nemira" i proteste studenata zbog reforme, a još početkom decembra kazao je da oni studenti koji odbijaju školarinu parazitiraju sebično na ostatku češkog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: