Vikiliks: CG kriminalna država

U internim smernicama američke kompanije "Stratfor" Crna Gora je u leto 2009. bila označena kao zemlja kojom upravlja organizovani kriminal.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

23:17

Default images

U dokumentu objavljenom na sajtu "Vikiliksa", u odeljku o bezbednosti na Balkanu, analitičarima "Stratfora" sugeriše se da "pažljivo treba da motre na organizovani kriminal".

"Zemlje na koje posebno treba obratiti pažnju su Hrvatska (visoka aktivnost OK - organizovanog kriminala), Makedonija, Crna Gora (cela zemlja je OK, uključujući i vladu), Bosna (veoma visok "prodor" OK, sa dvostruko važnim ruskim vezama) i Albanija/Kosovo (pažljiv nadzor aktivnosti albanske mafije)", piše u izveštaju.

U delu o političkim pitanjima, put Crne Gore ka Evropskoj uniji se ocenjuje kao "interesantan".

"Želimo da znamo šta OK (organizovani kriminal)/vlada radi i do koje mere su spremni da ograniče aktivnosti OK koje upravljaju vladom - navodi se u smernicama, izdatim jula 2009. godine", navodi se dalje.

Srbija u ovom dokumentu nije pomenuta među zemljama sa značajnom aktivnošću organizovanog kriminala, ali jeste u pasusu o "porastu neo-nacističkog nasilja" - prema Mađarima u Vojvodini. U istom odeljku, navedeno je i nasilje nad Srbima i Romima u Hrvatskoj, kao i nad muslimanima u Bugarskoj.

Za Srbe na severu Kosova piše se da mogu da "usplamte u svako doba" - kao i Albanci u "Preševskoj dolini" i Muslimani u Sandžaku.

Među političkim pitanjima, najvažnije je autor dokumenta naznačio kao "Bosna, Bosna, Bosna". Bilo kakva podela u muslimansko-hrvatskoj federaciji i radikalizacija u Republici Srpskoj pomenuti su kao teme za "prismotru".

O politici u Srbiji piše da je unutrašnja politika veoma zbunjujuća, ali "želimo da smo u toku svega što se tamo zbiva. Promene mogu da indikuju nove saveze i slično".

Analitičari "Stratfora" dobili su zadatak da posebno motre na aktivnosti Rusije na Balkanu.

"Moramo "držati na oku" sve ruske kupovine energetskih kompanija u regionu; kada Rusi daju zajmove regionu; na sve posete ruskih lidera/političara/biznismena regionu. Rusko-srpski odnosi su naročito značajni za praćenje. Ne zanima me ako dve zemlje igraju prijateljsku fudbalsku utakmicu, i o tome moramo znati", piše autor dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: