Hilari očekuje dogovor sa Kairom

SAD i Egipat rade na pronalaženju rešenja za nevladine aktiviste protiv kojih se u Kairu vodi sudski proces zbog špijunaže, kaže Hilari Klinton.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

20:58

Default images

Američka državna sekretarka je, u pojavljivanju pred američkim Senatom, kazala da bi do rešenja tog problema moglo da dođe uskoro, ali nije želela da iznosi detalje razgovora sa egipatskim vlastima.

U Egiptu je pre tri dana počeo sudski proceš protiv 43 aktivista američkih nevladinih organizacija, koje egipatske vlasti terete da su se pod maskom humanitarnog rada bavili špijunažom i rušenjem poretka u Egiptu.

Među optuženima je i troje Srba, a nikome od optuženih nije dozvoljeno da napusti Egipat.

Povodom situacije u Siriji, Klintonova je rekla da postoje argumenti da se predsednik te zemlje Bašar Al Asad optuži za ratne zločine, ali da bi to zakomplikovalo pronalaženje rešenja u Siriji.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe je juče u Briselu izjavio da njegova zemlja želi da vrh sirijskog režima bude izveden pred Međunarodni krivični sud, ali da to ne može da pokrene sud, pošto Sirija nije potpisnica Rimske konvencije, već bi o tome trebalo da odlučuje Savet bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: