Demokratama siguran samo LSV

Demokratska stranka bi na predstojeće parlamentare izbore mogla da izađe sa manje koalicionih partnera nego pre četiri godine, piše "Politika".

Izvor: Politika

Utorak, 28.02.2012.

23:37

Default images

U prošlim izborima, kada je predvodila listu Za evropsku Srbiju, partneri su bili G17 plus, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića i Srpski pokret obnove.

Stranke Mlađana Dinkića i Vuka Draškovića zvanično su oglasile da će na izborima nastupiti u drugim kombinacijama. DS-u sigurno ostaje LSV i, verovatno, Ljajić, sada sa novom strankom, Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS), koja, međutim, još nije saopštila s kim će na izbore.

Čelnici DS-a viđali su se u poslednje vreme i sa sindikalcima, pa nije isključena mogućnost saradnje sa Savezom samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ukoliko definitivno odluči da se baci u političke vode. A kao još jedan od značajnijih potencijalnih partnera slovi i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, koja bi trebalo da odluči da li će nastaviti put sa SPS-om ili će birati između dve najveće partije – DS-a i SNS-a.

Za razliku od drugih parlamentarnih stranaka koje uveliko javno govore o svojim željama, predizbornim razgovorima i potencijalnim partnerima, o predizbornim „kombinacijama” u DS-u najmanje govore. Potpredsednica stranke Jelena Trivan rekla je za „Politiku” da bi ona volela da demokrate imaju „jednu programsku koaliciju socijaldemokratskih stranaka sa LSV-om, SDPS-om i sindikatima”. „Ali takve odluke nisu donesene i u narednom periodu će tek biti vođeni razgovori”, dodala je ona.

LSV je obznanio odluku da na parlamentarnim izborima nastupa sa dugogodišnjim saveznikom – DS-om i između njih su stvari, čini se prilično jasne. Aleksandra Jerkov, portparolka LSV-a, kazala je za naš list da broj mandata u republičkom parlamentu koji će pripasti ligašima nije unapred određen, ali je jasno definisan. Pošto će LSV izaći samostalno na pokrajinske izbore (kao i na lokalne), onaj broj glasova koji osvoji u Vojvodini, računaće se kao njegov ulog na republičkom nivou. Na osnovu toga, ističe Aleksandra Jerkov, posle izbora biće izračunato koliko mandata od onoga što je osvojila zajednička lista dobija LSV. Tako je bilo i prošli put, dodala je ona.

„Prednost lige je što imamo gde da izmerimo našu snagu”, kazala je portparolka LSV-a.

Govoreći o (ne)prihvatljivim partnerima na toj budućoj zajedničkoj listi sa DS-om, ona je kazala da su ligi prihvatljivi svi oni koji mogu da se slože sa programom koji je zajednički za LSV i DS, a to je neodustajanje od evropskog puta i napredovanje u evropskim integracijama. Ali ko će tu biti, kako dodaje, zavisi od DS-a. Neprihvatljivi partneri su oni koji se protive takvom programu, a to su, prema njenim rečima, SRS, SNS, DSS, NS...odnosno oni koji ne bi bili u toj koaliciji.

Kako će SDPS na izbore znaće se do kraja nedelje, najavio je Rasim Ljajić. Juče u toj stranci nisu mogli da kažu ništa zvanično o toku i rezultatima razgovora koje vode. Ljajić je pre nekoliko dana na stranačkom skupu u Leskovcu rekao da „nije isključena opcija da na te izbore samostalno izađemo ukoliko ne uspemo da napravimo jasan politički dogovor”. Predsednik političkog saveta SDPS-a Neven Cvjetićanin rekao je u emisiji RTS-a da su za tu stranku prvi izbor sindikati, ali da želi saradnju sa srodnim organizacijama i političkim partijama koje su na levom centru. Prema nezvaničnim informacijama, SDPS bi mogao da uđe i u savez sa SPS-om, ukoliko ovi ne uspeju da se dogovore sa PUPS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: