Pismo DSS pregazilo evropski otkaz

DSS postao prva stranka u Srbiji koja je izgubila članstvo u nekoj evropskoj partiji. U organizacijama ovog tipa ostale četiri naše partije, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

22:44

Default images

Odlukom da preduhitre izbacivanje iz Evropske narodne partije (EPP), koje se ”kuvalo” već godinu, DSS je postao prva stranka u Srbiji koja više nije član neke evropske partije.

Tako će, ubuduće, čast u organizacijama ovog tipa ”braniti” samo četiri naše stranke. DS će naše interese u Savetu Evrope braniti preko Partije evropskog socijalizma, G 17 plus i SVM će isto raditi kroz Evropsku narodnu partiju, dok LDP ostaje u Partiji evropskih liberala, demokrata i reformista.

Iako su se pojavile informacije o tome da je DSS izbačen, portparol ove stranke Petar Petković kaže da je Predsedništvo 23. feruara odlučilo da napusti EPP:

"Na ovu odluku bili smo primorani pošto EU sprovodi politiku stvaranja nezavisnog Kosova. Zbog naše ideje da Srbija treba da proglasi političku neutralnost, nismo više u mogućnosti da budemo u EPP." Kako je za "Novosti" rekao Željko Ivanji, koji često u ime G 17 plus učestvuje na forumima Evropske narodne partije, ova odluka DSS je bila očekivana.

"Više od godine govori se o njihovom izbacivanju iz EPP, jer se više ne zalažu za ulazak Srbije u EU," ističe Ivanji. "To znači da će u narednom periodu na plenarnim zasedanjima, osim nas, učestvovati i SVM."

Mada se još 2008. godine govorilo u ulasku SPS u Socijalističku internacionalu, pa samim tim i u Partiju evropskog socijalizma, od toga još nema ništa.

"Zbog unutarpartijskih izbora koji se očekuju u ove dve organizacije u narednom periodu, donošenje odluke je odloženo za oktobar," kaže za ”Novosti” Nataša Gaćeša, internacionalna sekretarka SPS. "Ali, u SI ozbiljno računaju na nas."

Za ulazak u EPP aplicirao je SNS, međutim, njihov status je zasada nepromenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: