Opštine nezainteresovane za kasarne

Na kupca ili na razmenu čeka veliki broj vojnih kompleksa, koji su višak. Samo dvadesetak opština zainteresovano da preuzme neki objekat od Vojske.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 28.02.2012.

22:31

Default images

Upotrebljive kasarne Vojske Srbije, koje se nalaze u 23 garnizona, biće u sledećih nekoliko godina pretvorene u vojne baze.

Vojni objekti koji su potrebni vojsci biće uknjiženi, a u toku je i izrada prostornih i urbanističkih planova ovih objekata.

Najveću korist sistemu odbrane, međutim, doneće brža prodaja otpisanih nepokretnosti, od kojih na kupca ili na trampu čeka još 450 kompleksa.

Sve jedinice i vojne ustanove trebalo bi uskoro da dobiju stalnu adresu u okviru garnizona. Time bi bili smanjeni troškovi održavanja i čuvanja objekata.

Među planovima je i brža prodaja nepotrebne imovine, jer je od zaključenja ovog spiska 2006. godine, vojska zaradila svega oko milijardu dinara, pišu "Novosti". Njena vrednost grubo je procenjena na više od milijardu evra. Na spisku tzv. master plana su uglavnom kasarne, ali i aerodromi, klubovi i komande vojske, zemljište, sportski centri. U Ministarstvu odbrane očekuju da, uprkos krizi, prodaja viška imovine, posle dužeg štucanja, konačno krene. Donekle je ublažen i najveći problem - preobimna procedura.

Na poziv ministarstva, od 79 opština na čijoj teritoriji se nalaze nepotrebni vojni objekti, svega dvadesetak je bilo ozbiljno zainteresovano za razmenu. Opštine na čijem se prostoru nalaze otpisani vojni objekti, a koji bi njima mogli da budu od koristi, plaćaće ih na rate tokom više godina.

Najveći deo prihoda od prodaje vojne imovine namenjen je rešavanju stambenih pitanja, pa se smanjenju spiska prekobrojne imovine najviše raduje oko 10.000 vojnih beskućnika, koji čekaju na sopstveni ključ. Deo novca iz master plana biće usmeren u reformu sistema odbrane.

Krov nad glavom dobio je jedan broj vojnih lica bez stana u Jagodini, Subotici, Vršcu, Gornjem Milanovcu, a isto se očekuje i u Valjevu, Užicu i Paraćinu. Na proleće biće useljeni i prvi stanovi na prostoru bivše kasarne ”Stepa Stepanović” u Beogradu.

Novčani bilans prodaje vojne imovine biće značajnije popravljen tek prodajom pojedinih objekata čija je adresa u Beogradu. Najveću vrednost imaju poslovne zgrade u Savskoj, Balkanskoj ili Katanićevoj ulici, kao i kompleksi u Ruzveltovoj ili Đušinoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: