Uskoro titl na vlaškom na TV Bor

Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha, čije je pismo usvojeno u januaru ove godine, saopštio je danas taj medij.

Izvor: Beta

Utorak, 28.02.2012.

13:06

Default images

Autori tog projekta su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina. Te emisije su serija u okviru projekta "50 godina tradicije" koji je finansiralo Ministarstvo kulture.

Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova, koje je u janaru prihvatio Nacionalni
savet vlaške nacionalne manjine, a seriju s titlovima nazvao je "istorijskim činom za Vlahe".

S tim se, međutim, nije saglasna najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije, čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva "brukom".

On je kritikovao i način prezentacije emisije "Vesti" na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća "Štampa radio i film" Vladana Novovića.

"Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči", smatra on.

Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.

"Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik, koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi", smatra predsednik VDŠ, opozicione partije u lokalnom parlamentu.

Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova, koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme. On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: