Žipe:Srbija dobija status kandidata

Šef francuske diplomatije Alen Žipe rekao je, napuštajući sastanak šefova diplomatija EU, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2012.

14:07

Default images

Žipe je rekao da je postignut dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija koji vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiji dodeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova, koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper.

"Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Žipe.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo, koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

U Briselu je završen sastanak šefova diplomatija država članica EU, na kojem su ministri, izmedju ostalog, razmenili mišljenja o statusu kandidata za Srbiju i o Kosovu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je podnela izveštaj o radu misije Euleks i sporazumu Beograda i Prištine.

Tanjug javlja da Nemačka i Holandija još nisu zauzele stav o statusu kandidata za Srbiju. Srbija ima velike izglede da ove nedelje dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, ali o tome još nije postignut puni konsenzus, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Nemačka u načelu gleda pozitivno na kandidatski status Srbije, ali će se o tome nedvosmisleno oglasiti tek sutra, rekao je evropski diplomata koji je prisustvovao današnjoj razmeni mišljenja ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je uda podržava odobrava davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da očekuje da to obuhvati i "sinhronizovanje" politike Beograda s politikom EU.

Šikorski je to rekao posle "političke rasprave" ministara EU o sutra očekivanoj odluci o kandidaturi Srbije.

"Ne želim da komentarišem šta je ko rekao, jer", stavio je do znanja poljski ministar, "to nije bila javna rasprava, ali mogu potvrditi da ja podržavam odobravanja statusa kandidata Srbiji", rekao je Šikovski.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izrazila je danas očekivanje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, rekavši da je to potvrdila većina ministara spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu.

"Po svemu sudeći, ministri će odlučiti da Srbije dobije status kandidata, a da Kosovo napreduje na svom putu prema evropskim integracijama kroz izradu studije izvodljivosti," rekla je Pusićeva, ocenivši da su obe odluke "važne, da imaju smisla i da je to potvrdila većina ministara" . Šefica hrvatske diplomatije je kao posmatrač učestovala na Savetu za spoljne poslove koji čine šefovi diplomatija zemalja-članica EU.

I drugi diplomatski izvori potvrdili su da medju ministrima još nije postignuta potpuna saglasnost, jer neke zemlje, kao što je Holandija, čekaju da nemačka zauzme jasan stav, dok se Rumunija i Litvanija još uvek opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskrimanacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija.

Nemačku u Briselu umesto ministra inostranih poslova Gvida Vestervelea zastupa politički sekretar, ali se očekuje da Vestervele dođe sutra.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: