Reakcije Kosova na dogovor sa BG-PR

Kosovska vlada ocenjuje da je Sporazumom o regionalnom predstavljanja Kosova načinjen veliki korak ka evropskoj integraciji.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

16:19

Default images

Sporazumom, međutim, nisu zadovoljni ni kosovska opozicija, a ni posmatrači. U znak nezadovoljstva, pokret Samoopredeljenje za ponedeljak najavljuje protest.

Izvršni direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava Behđet Šala smatra da je Kosovo oštećeno sporazumom o regionalnom predstavljanju i da je u vezi sa njim trebalo izvršiti pritisak ne samo na Prištinu već i Beograd.

“Ustvari ovo nije sporazum između Kosova I Srbije. To je sporazum između Evropske zajednice I Srbije. Kosovo ovde igra jednu pasivnu ulogu, Kosovo treba da prihvati ono što joj se nameće. Znači Srbija je ta koja je uslovljavala ovaj sporazum, ona je bila spremna se odrekne status kandidata da bi dobila tu fusnotu. Mislim da to nije rešenje ni za Kosovu ni za Srbiju“, kaže direktor odbora za ljudska prava Behđet Sala

Advokat i politički analitičar Azem Vlasi kaže da je Srbija i do sada koristila rezoluciju 1244 po potrebi, ali samo na spoljnom planu i ne i u slučaju Srba na Kosovu:

“Srbija rezoluciju 1244 isključivo drži kao sredstvo borbe političke diplomatske borbe protiv državnosti Kosova inače kada treba drugim stvarima da se ponaša suprotno od rezolucije, znači drzanje paralelnih struktura na severu, barikade, sve je to protiv rezolucije onda za to ne vazi rezolucija. A sa kosovske strane neprihvatljivo je da fusnota koja oznacava da mi uvazavamo rezoluciju 1244 zato sto dovodi pitanje naše državnosti, stvara zabunu I u međunarodnim krugovima", rekao je politički analitičar Azem Vlasi.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je za ponedeljak protest u znak nezadovoljstva sporazumom o regionalnom predstavljanju.

“Demonstracije će trajati 4 sati. Za toliko će one suspendovati rad vlade, koja suspenduje našu državu i državnost”, kazao je Kurti.

Iz Samoopredeljenja najavljuju da će ovo biti samo prve u nizu demonstracija protiv popuštanja kosovske vlade u pregovorima sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: