Šta sadrži dogovor Beograd-Priština

"Blic" objavljuje nezvanični prevod sporazuma u jedanaest tačaka koji su Priština i Beograd postigli juče u Briselu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

14:43

Default images

Dogovor je postignut o regionalnom predstavljanju Kosova i o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Prema njemu na kraju natpisa Kosovo će stajati zvezdica, a u fusnoti će pisati: "Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

1. Obe strane potvrđuju privrženost efektivnoj, inkluzivnoj i reprezentativnoj regionalnoj saradnji.

2. U tom smislu Kosovo* je jedini naziv koji će se koristiti u okvirima regionalne saradnje.

3. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu glasiće: „Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa UNSB 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti”

4. Kosovo* učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima

5. Kada novi ugovori budu sklapani i/ili potpisivani, predstavnik Kosova* će se potpisati ispod naziva opisanih u članovima 2. i 3.

6. Što se tiče izmena postojećih sporazuma koje je potpisao Unmik, ništa od ovih zaključaka neće biti tumačeno na štetu zakonskih prava Unmika. Predstavnik Unmika biće pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora koje je Unmik potpisao. Na Unmiku je da odluči da li će da prisustvuje bilo kom sastanku.

7. Domaćini susreta biće podsticani da izbegavaju isticanje nacionalnih simbola osim sopstvenih i simbola EU, uzimajući u obzir status relevantnih organizacija.

8. EU kao posrednik obavestiće relevantne regionalne organizacije i entitete o ovim sporazumima o nazivu, predstavljanju i potpisu. Oni treba da se primene u praksi organizovanja regionalnih skupova. EU će nadzirati implementaciju ovih sporazuma.

9. Obe strane i EU će podržati ove dogovore i pomagati u njihovoj primeni.

10. Regionalne organizacije na koje se odnose zaključci su postojeće i buduće međuvladine organizacije ili sporazumi čiji je cilj da promovišu saradnju ili integraciju u regionu Balkana. „Regionalni sastanci” uključuju sastanke ovih organizacija, a takođe i ad hok ili neformalne sastanke sa sličnim ciljem. To takođe uključuje sastanke sa institucijama EU u okviru evropske agende.

11. Ovi sporazumi su usvojeni na privremenoj bazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: