Magični zmaj osveživač ili droga?

Novi Sad -- Osveživač prostora "magični zmaj" u Novom Sadu se prodaje već više od mesec dana, a njegova aroma navodno opušta i oslobađa od stresa.

Izvor: B92
Podeli

Međutim, u javnosti su se pojavile informacije da "magični zmaj" sadži naftalen metanon - spornu supstancu koja izaziva narkomansku zavisnost. Zato se postavlja pitanje: da li se u ambalaži nalazi sintetička droga ili osveživač prostora?

Jedna kesica košta 1310 dinara i upotrebljava se kao i bilo koje drugo aromatično sredstvo - u posebnoj posudi i sa svećom.

Zabranjen je za mlađe od 18 godina i navodno na receptore deluje poput marihuane. Nikola Tadić, advokat firme DOO Subotin, koja je i uvoznik, tvrdi da se ovaj proizvod legalno prodaje u Novom Sadu i da ga je odobrio Institut za javno zdravlje.

Iako je naveden u deklaraciji, u uzorku koji je odobrio Institut za javno zdravlje Vojvodine ne pominje se naftalen metanon, sustanca koji je na crnim listama u mnogim zemljama, ali ne i u Srbiji. Možda baš zboga što lista zabranjenih supstanci za uvoz i promet nije ažurirana već sedam godina.

Policija procenjuje da trenutno nema razloga za istragu, dok nam je u gradskoj kući rečeno da će stručnjaci sledeće nedelje dodatno ispitati sastav "magičnog zmaja".

Reklama kaže da je efekat "magičnog zmaja" sličan efektu zaljubljivanja. Tačnije, osetićete one poznate leptiriće u stomaku.

Prati B92 na Viberu

Info

Na današnji dan, 23. jul

1759 - Rusi su u Sedmogodišnjem ratu, pod komandom generala Petra Semjonoviča Saltikova, potukli prusku armiju u bici kod Kaja, na istoku Nemačke. 1828 - Vilijem

Razno nedelja 23.07. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 44872 idi na stranu