Bajrami: Ustupak Srbiji

Glavni urednik lista "Koha ditore" Agron Bajrami kaže da je dogovor u Briselu ustupak kosovske strane kojim Srbija osigurava status kandidata za Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2012.

15:56

Default images

Bajrami smatra da su dobici za Kosovo premali i veoma nejasni. On smatra da je većina stvari koje se sada pominju kao dobici - liberalizacija viza, ugovorni odnosi sa EU i slično, još ranije bila pomenuta kao dobitak. On smatra da bi Kosovo trebalo da dobije korake posle kojih bi eventualno mogao da počne pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

"To, međutim, nije sigurno, pošto sve zavisi od volje svih 27 članica EU, od kojih pet još ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je novinar i analitičar Agron Bajrami.

On lično misli da je sam dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa fusnotom nepravedan jer se njime, kako kaže, legitimiše pozicija srpske strane o nepriznavanju Kosova, a dozvoljava se da se dovodi u pitanje pozicija kosovske strane da je Kosovo nezavisna država.

"Jedini kompromis koji bi, po meni, bio ispravan i pravedan, i na kojem je kosovska strana trebalo da insistira, jeste taj da postoje dve fusnote, jedna ispod imena Kosova i druga ispod imena Srbije", kazao je Bajrami.

U Prištini su se već čuli mnogi glasovi protiv ovog kompromisa, naveo je Bajrami i zato kaže da ga ne bi čudilo da dođe do povećanih političkih tenzija između vlasti i opozicije, ali i u koaliciji na vlasti.

On, međutim, ocenjuje da ovakvim dogovorm dugoročno gubi i Beograd.

"Beograd gubi da se već sada suoči sa neminovnom istinom da se Srbija može učlaniti u EU samo kad prizna da Kosovo nije deo Srbije. Nažalost, zapadni zvaničnici odlučili su da odlože to suočavanje, što će dodatno iskomplikovati stvari", izjavio je Bajrami.

On je rekao i da veoma brzo očekuje da će situacija oko severa Kosova i na samom severu početi da se menja, što bi, kako je naveo, na neki način moglo da bude predigra za sledeći "istorijski" dogovor Kosova i Srbije - onaj o statusu severa. Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj ocenio je da će dogovor Prištine i Beograda izazvati nezadovoljstvo opozicije i civilnog društva na Kosovu.

Kosovo je proglasilo nezavisnost i svako osporavanje te nezavisnosti dovodi Kosovo na početnu poziciju, rekao je Bećaj.

"Ne može da se dovodi u pitanje aksiom da je Kosovo republika...Tako da mislim da će formulacija (u sporazumu) naići na nezadovoljstvo opozicije i civilnog društva na Kosovu", izjavio je Bećaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: