"Nije idealno, ali je prihvatljivo"

Hašim Tači izjavio da danas postignut dogovor o predstavljanju Kosova, u kom se u fusnoti pominje Rezolucija 1244, nije idealan, već trenutno najprihvatljiviji.

Izvor: Beta

Petak, 24.02.2012.

15:22

Default images

Ipak, dodao je, dogovor iz Brisela je izuzetno značajan i njime je Kosovo dobilo međunarodni državni subjektivitet.

Na vanrednoj konferenciji za medije, kosovski premijer je rekao da je sporazum i ulaznica za liberalizaciju viza, trgovinske odnose, ali i, što je još važnije, za početak procesa stabilizacije i asocijacije sa EU.

"Kosovo se učlanjuje i predstavlja svojim imenom u svim multilateralnim odnosima kao ravnopravna država", kazao je predsednik Vlade Kosova, ističući istovremeno da ta formulacija nije idealna, ali je najprihvatljivija u ovom trenutku.

"To je privremena formula. Znam da odluka nije mnogo dopadljiva, ali znam da je na dobrobit zemlje", kazao je Tači.

Kosovski premijer je rekao da je suština biti lider ili premijer zemlje i u tome kada se donose teške odluke koje su, međutim, izuzetno značajne za stvaranje i razvoj države.

"Ova odluka je bila upravo takva, mi smo doneli odluku koju je trebalo doneti za budućnost Kosova. To je odluka za integraciju, a ne izolaciju Kosova. Da Kosovo samo sebe predstavlja, a ne da je drugi predstavljaju i mi smo danas zauvek sa stola predstavljanja Kosova uklonili UNMIK", kazao je on.

Tači je rekao da je poslednjih dana bio u stalnom kontaktu sa najvišim predstavnicma SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i Albanije od kojih je dobio garancije da će sporazum biti ključ za predstavljanje Kosova u strukturama EU i NATO-a.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i o integrisanom upravljanju prelazima. Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da su sada ispunjeni kriterijumi Evropskog saveta za dobijanje statsusa kandidata za članstvo u EU.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i da će ono moći samo da potpisuje sporazume.

Visoki zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki napredak i za Srbiju i za Kosovo.

Reakcije stranaka sa Kosova

Samostalna liberalna stranka, članica kosovske vladajuće koalicije, pozdravila je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova i ocenila da je suštinski važan za procese koji slede.

SLS je u saopštenju navela da očekuje primenu dogovorenog, kao i još dogovora koji će koristi gradjanima.

"Nema ničeg vrednijeg i značajnijeg od pomoći ljudima da uživaju sva prava i sve one evropske vrednosti koje će im omogućiti normalan život dostojan čoveka", dodala je SLS.

Opozicioni Demokratski savez Kosova ocenio je danas da Kosovo u regionalnim incijativama treba da bude predstavljeno ustavnim imenom.

"Povodom potpisivanja sporazuma izmedju delegacija Kosova i Srbije o uslovima predstavljanja Republike Kosovo na regionalnim incijativama, DSK ponavlja da Republika Kosovo treba da bude predstavljena u svim regionalnim incijativama kao suverena i nezavisna zemlja, sa svojim Ustavnim imenom", navodi se u saopštenju najjače opozicione stranke.

DSK je, takodje, navela da ostaje stalno opredeljena za perspektivu Kosova u EU i evroatlanskim strukturama, u stalnom prijateljstvu sa SAD.

"Istorijska stremljenja naroda Kosova za integracije mogu se postići samo jačanjem nezavisnih institucija Kosova, demokratije i nezavisnosti zemlje unutar Kosova i u medjunarodnim odnosima", navodi se u saopštenju DSK.

Pokret Samoopredeljenje najavio je da će od ponedeljka početi sa protestima ispred vlade u Prištini, nezadovoljni danas postignutim dogovorom u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: