Edita Tahiri: Fusnota je pahuljica

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila posle postizanja dogovora u dijalogu s Beogradom da će Kosovo sada biti predstavljano isto kao i države u regionu.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2012.

14:53

Default images

"Kosovo će odsad biti predstavljano jednako kao i sve države u regionu i što je najvažnije moći će samo da potpisuje sporazume. Za Unmikom više nema potrebe", izjavila je Edita Tahiri novinarima u Briselu.

Upitana da prokomentariše činjenicu da nije prihvaćen zahtev Prištine da se u fusnotu uključi Dekalracija o nezavisnosti koju je doneo kosovski parlament, Edita Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Na konstataciju da Kosovo zbog zvezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države, Edita Tahiri je odgovorila:
"Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima".

Ona je još rekla, govoreći o protokolu o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, da je Srbija danas de fakto priznala nezavisnost Kosova, jer se tim protokolom uređuju odnosi između dve države.

Kako je ocenila, danas postignuti sporazumi su od istorijskog značaja jer se njime otvara novo poglavlje u odnosima Kosova i EU.

Ona je pozdravila današnju izjavu Eštonove i Filea o namerama da se uskoro pokrene proces izrade Studije izvodljivosti i ocenila da je to novo poglavlje u odnosima Kosova i Evrope.

Kosovo je prepoznato kao regionalni partner i država koja je krenula putem ostvarivanja sna o evropskim integracijama, zaključila je šefica prištinskog pregovaračkog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: