SRS, DSS: Veleizdaja i poniženje

Potpredsednik SRS Dragan Todorović ocenio da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova "veleizdaja". Koštunica: Srbija je ponižena.

Izvor: Beta

Petak, 24.02.2012.

13:41

Default images

Todorović je rekao da ovaj dogovor predstavlja zaokružen proces potpunog otimanja Kosova koji sprovode SAD i EU i potpuni krah politike predsednika Srbije Borisa Tadića koji se može nazvati "veleizdajom". "Ovo je jedan od najsramnijih dana u istoriji Srbije i biće crnim slovima zapisan", kazao je Todorović.

On je kazao da je sve urađeno kako bi Srbija dobila "navodni" status kandidata koji, kako je rekao, ne znači ništa, ali kojim će se mahati u predizbornoj kampanji.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da je danas u Briselu Srbija ponižena i naterena od EU da bude saučesnik u stvaranju nezavisne države Kosovo.

"Vlast slavi što će dobiti kandidaturu i što je postignut sporazum sa albanskim separatistima", rekao je Koštunica i ocenio da će prema tom sporazumu albanski carinici i policajci uspostaviti granicu između Srbije i Kosova.

"Na regionalnim skupovima separatisti će biti predstavljeni, kako kažu, fusnotom u kojoj se, pored Rezolucije 1244, navodi i mišljenje Međunarodnog suda pravde po kome nezavisnost Kosova nije kršenje međunarodnog prava", kazao je Koštunica.

On je naveo da je tim sporazumom EU uspela da zajedno sa vlastima u Beogradu nanese "težak udarac srpskom narodu i srpskoj državi" i da
danas nema "slobodnog čoveka u našoj zemlji koji se ne oseća poniženim".

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da su sada ispunjeni kriterijumi Evropskog saveta za dobijanje statsusa kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i daće ono moći samo da potpisuje sporazume. Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će Kosovo od danas dobiti međunarodni subjektivitet, napominjući da fusnota u kojoj se pominje Rezolucija 1244 nije idelana, ali da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

Visoki zvaničnici EU Ketrin ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki korak napred i za Srbiju i za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: