"Korak bliži statusu kandidata"

Nakon postignutog dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, Srbija sa optimizmom čeka odluku o dobijanju kandidature, ocenjuju najviši državni zvaničnici.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

13:23

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo današnjim dogovorom Beograda i Prištine i optimizam u vezi sa dobijanjem statusa kandidata za EU.

Cvetković je posle sastanka s premijerima regiona u Banjaluci istakao da je sve što je dogovoreno u Briselu u skladu sa interesima Srbije i da su dogovorene formulacije izbalansirane. "Danas možemo s optimizmom, možda je i malo reći s optimizmom, da očekujemo naredne dane", rekao je Cvetković.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je ocenila da je rezultat dijaloga Beograda i Prištine ohrabrujući i dodala da se sad očekuje da će to pozitivno uticati i na stav Saveta ministara kao i na stav šefova država EU, kada je reč o deli statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

"Ono što je trebalo da učinimo, a to je da poštujemo sopstveni Ustav i Rezoluciju 1244, kao i interes građana naše države, kroz dijalog smo i ostvarili", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Zamenik premijera i minsitar policije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju izuzetno značajno što je Rezolucija 1244 SB UN sadržana u fusnoti naziva Kosova i da je to pokazalo da dogovor može da se postigne ako se izvrši pritisak na Prištinu.

Srbija je, naglasio je on, pokazala da zna da štiti nacionalne interese i da to može da se postigne insistirajući na konstruktivnom i mirnom rešenju.

Dačić je podsetio da je za Srbiju Rezolucija 1244 SB UN jedini pravni akt i da je za razliku od pregovora krajem prošle godine on uvršten u predstavljanje Prištine.

"To znači da će Kosovo biti predstavljeno na asimatričan način, kao što se predstavljaju sve zemlje koje imaju problem sa svojim suverenitetom", izjavio je Dačić i istakao da je u Briselu postignut kompromis koji podrzumeva da je svaka strana dobila pomalo od onoga što nije želela.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ
Ministar odbrane Dragan Šutanovac, nakon postizanja dogovora Beograda i Prištine, izjavio je da deli blagi optimizam i da očekuje da se sve reši na način koji priželjkuje većina građana Srbije. "Moje duboko ubeđenje je da smo bliži kandidaturi nego bez dogovora", rekao je Šutanovac.

On je podsetio da je Srbija dobila preporuku Evropske komisije u oktobru prošle godine za dobijanje statusa kandidata za EU i da je jedan od uslova pojedinih zemalja bio da se napravi dogovor koji je danas postignut u Briselu. "Čeka nas još poslova i delim jedan blagi optimizam i očekujem da će se sve rešiti na način na koji priželjkuje većina građana u Srbji", rekao je on.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je ocenila da je dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine korak ka dobijanju statusa kandidata. "U pogledu mogućnosti za dobijanje statusa kandidata mislim da je dogovor značajan korak napred, naravno uz potvrdu primene svega onoga što je do sada dogovoreno, a o čemu su zemlje članice i evropske institucije imale priliku da se od 9. decembra uvere", rekla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, sam dogovor o regionalnom predstavljanju izuzetno je značajan, pre svega zato što omogućava slobodno učešće svih u regionalnoj saradnji, ali i zbog toga što za Srbiju to znači da može da učestvuje na regionalnim skupovima potpuno se posvećujući tematici tih skupova.

Na neki način, dodala je, dogovor je i pokazatelj toga da konzistentna saradnja i bolja komunikacija dovode do boljeg razumevanja i izgradnje većeg poverenja.
Rasim Ljajiæ
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da današnji dogovor nije samo uspeh srpske diplomatije u izuzetno teškim uslovima, već i korak koji će stabilizovati čitav region i dati šansu miru, dijalogu i pregovorima.

"Postizanje dogovora u Briselu pokazuje da su predsednik Tadić i vlada vodili realnu i odgovornu politiku, koja donosi rezultate, obezbeđuje evropsku budućnost Srbije i čuva državne i nacionalne interese. Dogovor u Briselu nije samo uspeh srpske diplomatije u izuzetno teškim uslovima, već i korak koji će stabilizovati čitav region i dati šansu miru, dijalogu i pregovorima", rekao je Bogdanović.

Ministar rada i socijalne politike i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić kaže da je sada jasno da politika "I Evropa i Kosovo" nije promašena. "Na ovaj način je praktično uzeta ulaznica za nastavak evropskih intgracija i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU", kazao je on.

On je rekao da od dogovora s Prištinom ne bi trebalo praviti spektakl niti da ima mesta trijumfalizmu, ali da je sasvim sigurno jasno da
politika "I Evropa i Kosovo" nije promašena. Nastavljamo sa reformama i sa evropskim integracijama i pregovore oko rešavanja pitanja Kosova i to će biti zadatak svake buduće vlade", rekao je Ljajić i dodao da dobijanje statusa kandidata ne treba koristiti u predizbornoj kampanji.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da su sada ispunjeni kriterijumi Evropskog saveta za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i da će ono moći samo da potpisuje sporazume. Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će Kosovo od danas dobiti međunarodni subjektivitet, napominjući da fusnota u kojoj se pominje Rezolucija 1244 nije idelana, ali da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

Visoki zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki korak napred i za Srbiju i za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: