Pregovori se, možda, nastave sutra

Dijalog Beograda i Prištine ušao je u sedamnaesti sat, drugi je dan razgovora dve delegacije. Neizvesno je da li će biti okončani danas ili će se nastaviti.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

17:49

Default images

Dijalog se odvija iza zatvorenih vrata, učesnici ne daju izjave novinarima, a uoči današnje runde šef beogradskog tima Borko Stefanović izjavio je Tanjugu da je spreman na još jedan težak dan razgovora.

"Borićemo se do kraja da nađemo rešenje, naravno, u okviru Rezolucije 1244, Ustava i nacionalnih interesa", rekao je Stefanović novinarima pred početak razgovora.

On se požalio da je Priština u jučerašnjim razgovorima bila vrlo rigidna i negativna, da je postavljala neprihvatljive zahteve koji, kako je naveo, "obesmišljavaju sve ono što smo do sada dogovorili".

Stefanović je podsetio da je Beograd spreman da uz Rezoluciju 1244 uključi i mišljenje MSP u fusnotu o predstavljanju Prištine na međunarodnim skupovima, te da za takav stav Srbija ima široku podršku međunarodne zajednice, pominjući pismo trojice ministara država-članica EU kao dokaz te podrške.

I pored izostanka dogovora prvog dana, šef beogradskog pregovaračkog tima izjavio je sinoć da je postignut napredak u vezi s drugim temama, kao što je sprovođenje ranijih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, matičnim knjigama i slobodi kretanja.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izbegla je u sredu bilo kakvu komunikaciju s novinarima, što je krajnje neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu.

O kandidaturi Stefanović nije želeo da govori, smatrajući da je to u ovom trenutku nezahvalno.

U iznenadnoj poseti Beogradu danas je i nemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: