SNS,SRS,LDP o potencijalnom statusu

Lider SNS-a Tomislav Nikolić kaže da je kandidatura daleko od Srbije, ukoliko je uslov da se ispuni zahtev Prištine. Todorović: Najbolje da ne dobijemo status.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.02.2012.

16:23

Default images

Nikolić je u izjavi Tanjugu istakao da bi voleo da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali da ne zna ni koliko je daleko, niti koliko je blizu tome, te da na osnovu izjava predsednika Srbije Borisa Tadića ne može ni da pretpostavi o čemu se radi.

"Ako je uslov da dobijemo status kandidata to da ispunimo Tačijev zahtev da priznamo nezavisnost Kosova, onda nam je taj status ovog časa jako daleko", rekao je Nikolić.

Lider naprednjaka je dodao da spada u "sto odsto građana Srbije" koji ne znaju šta se dešava.

On je rekao i da je očigledno da teško da se "možemo nadati statusu kandidata" ukoliko do dogovora u Briselu ne dođe, ali i ponovio da ne zna šta se tamo dešava i šta bi trebalo da prođe.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović smatra da je za Srbiju najbolje da ne dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Todorović je Tanjugu rekao da i ukoliko Srbija dobije status kandidata, to neće značiti "apsolutno ništa, zato što će to jedino služiti vladajućoj većini da se u predizbornoj kampanji na taj način dodvorava biračima, kako bi dobili njihove glasove".

"Sve što se dešava oko dobijanja statusa kandidata je toliko ponižavajuće da mislim da nismo prolazili kroz teže istorijske trenutke nego sada kada pokušavamo da ispunimo sve zahteve Evropske unije, a oni nas dodatno pritiskaju", rekao je Todorović.

Todorović smatra da Srbija treba da se okrene na drugu stranu i dodaje da je dobijanje statusa kandidata loše za Srbiju.

Jovanović: Moramo da uradimo sve što možemo

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da ima prostora za sporazum u Briselu koji bi omogućio dobijanje statusa kandidata za Srbiju i poručio da ta šansa ne sme biti propuštena oklevanjem, unutrašnjim ili predizbornim kalkulisanjem u Srbiji.

"Moramo da učinimo sve da Srbiji to omogućimo, naročito u ovim danima kada smo, uprkos izazovima, nadomak kandidature i kada bi samo velika politička greška, tvrdoglavo insistiranje na sporednim stvarima ili odustajanje srpske politike od EU kao ključne i velike vizije sutrašnje Srbije moglo da ugrozi dobijanje statusa", istakao je Jovanović.

On je agenciji Beta kazao da zbog toga u ovih nekoliko dana treba učiniti sve da pregovori dovedu do rezultata, "razmišljajući samo o tome da je ovo tačka koja određuje političku, ekonomsku, civilizacijsku, ličnu i porodičnu budućnost 7,5 miliona građana Srbije i da ne postoji slovo, zarez ili formulacija koja je dovoljno vredna da bi se zbog nje izgubio status kandidata".

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da su pitanja kojima je zvanična politika davala prenaglašeni značaj tokom razgovora i trke s vremenom u novembru i decembru u međuvremenu postala prevaziđena i da ne izazivaju više nikakve posebne tenzije.

"Barikade, kontejneri, slova na tablicama, sve je to u međuvremenu postalo sporedno pitanje i život je pokazao da su te tačke nesporazuma potpuno pogrešno gurane u prvi plan", ocenio je Jovanović.

Predsednik LDP je poručio zvaničnom Beogradu i Prištini da je na njima velika odgovornost, ali su sadašnja dešavanja i velika lekcija za balkanske političare, koju moraju da shvate - da sami moraju povući hrabre i državničke poteze i postići dogovor, pošto već imaju veliko razumevanje i pomoć Evrope.

"Naš optimizam se zasniva i na činjenici da je Evropa pokazala ogromno strpljenje, dobru volju i posredničku pomoć za dve strane, shvatajući koliko bi bio važan uspeh u pregovorima Beograda i Prištine", dodao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: