Usijana diplomatija uoči odluke EU

Dok se u sedištu EU vode pregovori Beograda i Prištine, presudni za kandidaturu Srbije, diplomatija sve intenzivnije radi na relaciji Beograd-Brisel-Priština.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

15:05

Default images

Bivši ambsador SAD u Beogradu Vilijam Montogmeri kaže za B92 da Vestervele "dolazi sa teškom porukom".

Kako B92 saznaje, Brisel bi danas Prištini mogao zvanično da ponudi napredak ka evro-integracijama. To bi možda moglo da s mrtve tačke "pogura“ ključni deo u dijalogu – predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima.

Srpski pregovarači kažu da Priština čvrsto stoji na svojim stavovima i da ne želi da prihvati ništa što Beograd nudi. Predsednik Srbije Boris Tadić i sam je juče rekao da nije optimista u pogledu dobijanja statusa kandidata, zato što se situacija u vezi s pregovorima pogoršala.

Premijer Srbije Mirko Cvetković danas kaže da "nije ni optimista ni pesimista".

Po podne je u Beograd u iznenadnu posetu došao šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, zemlje koja je 9. decembra 2011. godine bila protiv toga da se Srbiji odobri status kandidata. Nemačka je bila protiv toga zbog napete situacije na severu Kosova, blokade puteva i incidenata lokalnog stanovništva sa Kforom u kojima su bili povređeni nemački vojnici.

Istovremeno, iz predsedništva Srbije je stigla vest da je Boris Tadić telefonom razgovarao s Ketrin Ešton, visokom predstavnicom EU, o kandidaturi i dijalogu koji se vodi u Briselu.

Premijer Kosova Hašim Tači u izjavi za prištinsku štampu kaže da će u Briselu biti postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i da će Srbija time prihvatiti Deklaraciju o nezavisnosti Kosova i priznati Kosovo.

Inače, noćas je Žandarmerija Srbije uklonila barikade kod mesta Rudnica na putu ka Jarinju i na tom putu, koji vodi ka KiM, više nema barikada.

Šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske pozvali su Ketrin Ešton da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, pošto je, kako su ocenili, Beograd ispunio sve uslove.

Kakvu poruku donosi Vestervele?

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele po podne je iznenada stigao u Beograd, a njegovu posetu stručnjaci i poznavaoci prilika različito tumače.

Šefica vladine kancelarije za evrointegracije Milica Delević smatra da je njegov dolazak i susret s predsednikm Tadićem i ministrom Jeremićem još jedna prilika za razgovor i za razvoj bilateralnih odnosa. Na pitanje da li je optimista u vezi s kandidaturom, ona je rekla: "Dok ima vremena da se radi, važnije je raditi nego pretpostavljati".

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijrem Montgomeri kaže da ne treba biti optimističan.

"Izazovi su i dalje isti, a današnja poseta ministra spoljnih poslova Nemačke to potvrđuje. On ovde ne dolazi da kaže - čestitam, već dolazi sa teškom porukom. To ne znači da Srbija neće biti uspešna, već da je i dalje sve neizvesno. Ima dosta zemalja koje žele da Srbija dobije status kandidata, ali ima i onih koje su rezervisane po tom pitanju. Jedna od njih je i Nemačka", kaže Montgomeri.

Da treba raditi na evro-integracijama do poslednjeg sata poručio je i Miroslav Lajčak, izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju EU. On tvrdi i da Nemačka "sigurno ne blokira Srbiju" na putu ka EU, niti dolazi sa novim uslovima.

Lajčak je takođe naglasio da se u odluku o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji neće mešati niko sa strane, već da se radi o procesu koji je između Srbije i Evropske unije. Lajčak takođe nije hteo da spekuliše kada bi bila sledeća prilika za Srbiju ako Evropski savet ne odobri kandidaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: