Tači: U Briselu će biti dogovora

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će u Briselu biti postignut dogovor između Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

12:32

Default images

"Novim dogovorom koji će danas biti postignut u Briselu, Srbija će priznati nezavisnost Kosova. Ona (Srbija) prihvata Deklaraciju o nezavisnosti Kosova, dok je Rezolucija 1244 (Saveta bezbednosti UN) bila mrtva i ostaje mrtva", kazao je Tači u interviju za današnji "Ekspres".

Tači je, posle posete zamenika američke državne sekretarke Vilijama Bernsa Prištini, rekao da je postignut dogovor da se Kosovo na regionalnim skupovima predstavlja sa fusnotom u kojoj će se navoditi Deklaracija o nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008, mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova i Rezolucija 1244 SB UN iz 1999. godine.

Predstavnici srpskih vlasti naveli su da pominjanje Deklaracije o nezavisnosti Kosova nije prihvatljivo, ali da može biti postignut kompromis oko navođenja Rezolucije 1244 i Mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Pregovori Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova u toku su u Briselu. Dogovor o toj temi jedan je od uslova da Srbija u martu dobije kandidaturu za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: