Najgore bilo sa staračkim selima

Predrag Marić ocenio da je, tokom trajanja vanredne situacije, najveći problem bio s planinskim područjima u kojima su staračka domaćinstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

09:17

Default images

U tim nepristupačnim mestima, koja je sneg dodatno zatrpao, prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije, nema ni mladih ljudi, koji takva mesta napuštaju, tako da je i spasavanje lokalnog stanovništva bilo otežano i zbog toga.

Tokom svih prethodnih godina i vanrednih situacija koje su pogađale Srbiju, ocenjuje Marić, pokazalo se da su najviše pogođeni najsiromašniji, što se delimično može objasniti činjenicom da oni imaju teške uslove za život i da su njihovi domovi u najlošijem stanju.

Kada je reč o odnosima opština i lokalnih samouprava, u kojima su često ljudi iz različitih političkih partija, Marić kaže da je njihova saradnja bila mnogo bolja nakon proglašenja vanredne situacije 5. februara.

Podsetimo, nakon što se vremenska situacija u Srbiji stabilizovala, vanredna situacija na nivou republike je ukinuta u sredu, ali je ostala na snazi u još 23 opštine, ali se kao nova opasnost pojavio problem klizišta, kojih, prema nepreciznim podacima, ima oko 35.000-36.000.

Pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekla da je Srbija za sanaciju klizišta do sada preduzela mere preventivnog tipa, a da je, pored ostalog, napravljena mapa najvećeg broja klizišta.

"Ako se zna da 38 odsto teritorije Srbije predstavlja nestabilno područje, tom mapom nisu obuhvaćena sva klizišta. Ima ih, prema nekim procenama koje nisu precizne, 35.000-36.000. Radi se o novim, ali i starim klizištima", rekla je Damnjanovićeva.

Ona je podsetila da je Republički štab za vanredne situacije svim opštinama naložio da do danas dostave izveštaje o stanju na njihovim teritorijama i da će biti formiran stručno-operativni tim koji će prikupljati i obrađivati te podatke.

Na osnovu te obrade načiniće se procena rizika, od čega će zavisiti i dalje postupanje kako opštinskih štabova, tako i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Damnjanovićeva je navela da je glavna prepreka u sanaciji klizišta određivanje samo jednog ministarstva kao nadležnog za taj posao. Ona je dodala da taj posao, koji se ne može završiti za godinu dana, zahteva angažovanje više ministarstava i stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: