Stefanović: Srbija se bori do kraja

Razgovor Beograda i Prištine nastavljen oko 10 sati, pošto dve strane ni posle devetočasovnog razgovora juče nisu postigle sporazum o predstavljanju Kosova.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.02.2012.

08:12

Default images

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je pred današnji nastavak razgovora da će se tim Srbije "boriti do kraja" da dođe do rešenja za pitanje regionalnog predstavljanja Prištine, uprkos, kako je naglasio, krutom i tvrdom stavu prištinske delegacije.

Stefanović je naglasio da je "očigledno da Priština postavlja nerealne zahteve, koji obesmišljavaju sve dosad dogovoreno".

Srbija je pristala na asimetrično predstavljanje Prištine, objasnio je on, naglasivši da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN suština te asimetričnosti, odnosno nejednakosti.

Po rečima Stefanovića, delegacija Beograda je spremna da prilikom predstavljanja Kosova, uz pozivanje na Reozluciju 1244 SB UN, bude naveden i još jedan važan međunarodni dokument, a to je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Stefanović je rekao da je "sad na Prišitni i na predstavnicima međunarodne zajednice da ne dozvole da bilo ko drži evropske integracije celog Zapadnog Balkana kao taoce".

Šef srpske delegacije je podvukao da stav Beograda ima široku podršku međunarodne zajednice i naglasio da to pokazuje pismo koje su šefovi diplomatija Austrije, Francuske i Italije poslali visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, a u kojem podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Ova runda razgovora Beograda i Prištine trebalo je da počne u utorak, ali je prištinska delegacija kasnila, tako da su pregovarači seli za sto u sredu, kada su razgovarali devet sati. Kako je saopšteno posle tog razgovora, dve strane nisu postigle dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, pa su razgovori nastavljeni i danas.

Takođe, dok su Beograd i Priština razgovarali u Briselu, predsednik Srije Boris Tadić je izjavio da ne može da pokaže optimizam u pogledu dobijanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, "jer je juče rešenje za Kosovo bilo malo dalje" nego dan ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: