SAD: Zviždanje za Santoruma

Debata na TV četvorice republikanaca u Arizoni bila usijana do kraja. Publika izviždala Rika Santoruma kao nedoslednog republikanca.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

12:11

Default images

Mit Romni i Rik Santorum, glavni republikanski pretendenti na kandidaturu za američkog predsednika, održali su u Arizoni usijanu debatu, u kojoj je Santorum nekoliko puta žestoko izviždan, jer je svojevremeno glasao za federalne zakone koje navodno nije podržavao.

Nekadašnji senator iz Pensilvanije Rik Santorum (Rick Santorum) je u republikanskoj trci za predsedničkog kandidata postao glavni izazivač Mitu Romniju (Mitt Romney), pobedivši ga u tri rasprave u jednom jedinom danu. Ipak, njihova debata u Arizoni, koja bi lako mogla biti poslednja u trci, pokazala se kao vrlo rizična uoči glasanja delegata stranke u toj federalnoj državi i u Romnijevom rodnom Mičigenu.

Ko god pobedi u industrijskom Mičigenu, sedištu automobilske industrije SAD (a očekuje se da će to biti Romni), dobiće ključnu prednost u trci koja se održava od države do države i u kojoj će pobednik biti onaj ko osvoji najmanje 1.114 glasova republikanskih delegata na završnoj konvenciji.

Nekadašnji guverner Masačusetsa Mit Romni (Mitt Romney) se, s jedne strane, suočava sa skepticizmom konzervativaca, jer nema čvrst stav u pogledu abortusa, teme na kojoj Santorum insistira, ali Santorum takođe trpi kritike da je „lažni konzervativac“ - kako ga je u raspravi u Arizoni nazvao treći pretendent na kandidaturu, bivši guverner Teksasa Ron Pol (Ron Paul).

Glasanje prema savesti ili nalogu partije?

Arizona: Usijana debata sa zviždanjem publike (Beta - 22.02.2012.)
Bivši senator Pensilvanije Rik Santorum je u debati agresivno nastupao na temu federalne pomoći auto-industriji. Ta pomoć je spasla kompanije Dženeral motors (General Motors Co.) i Krajsler (Chrysler), pa je Romni morao da objašnjava naslov svog autorskog teksta „Pustimo Detroit da bankrotira“ iz 2008. godine.

Rik Santorum se takođe suprotstavljao pomoći auto-industriji u Mičigenu, ali je pokušao da podrije protivnika tvrdnjom da je on, za razliku od Romnija, bio „konzistentno“ protiv još jednog paketa pomoći, koji je dat bankama u vreme kolapsa ekonomije SAD 2008. i 2009. godine.

Senator Ron Pol je Santoruma nazvao „lažnim“ konzvervativcem, jer je glasao za nekoliko federalnih programa, o kojima se izražava negativno.
Publika je vikala „Ua!“ i zviždala Riku Santorumu, kada je on pokušao da objasni zašto je pre nekoliko godina glasao za federalni zakon o reformi obrazovanja „No Child Left Behind“ (Da nijedno dete ne bude zaboravljeno), iako se tom zakonu protivio.

„Vidite, narode, politika je timski sport“, objašnjavao je Santorum svoje poglede na zakon koji su podržali tadašnji republikanski predsednik Džordž Buš (George W. Bush) i drugi republikanci.

Mit Romni je napad na Rika Santoruma započeo prostim nabrajanjem onog za šta je njegov kolega iz GOP-a glasao:

„Glasanje za podizanje granice zaduženosti pet puta, bez glasanja za smanjenja koja bi to kompenzovala“, bio je opis Mita Romnija o Santorumu kao političaru spremnom da troši ogromna budžetska sredstva. „Glasanje za Planirano roditeljstvo, glasanje za proširenje Ministarstva za obrazovanje. Tokom njegovog manadata u Senatu, [javna] potrošnja savezne vlade je porasla za 80 posto“, jetko je primetio Mit Romni.

Rik Santorum je izviždan i kada je pokušao da objasni zašto je glasao za izdašno finansiranje organizacije „Planirano roditeljstvo“ (Planned Parenthood), koja pruža usluge abortusa - prakse kojoj se Santorum žestoko suprotstavlja.

„Ako ste glasali za Planirano roditeljstvo, kao što je senator [Santorum], glasali ste za kontrolu rađanja pilulama“, objašnjava Ron Pol. „Tako doslovno, jer su fondovi otvoreni, doslovno glasate za abortus, zato što Planirano roditeljstvo dobija novac... tj. ima dovoljno novca da obavlja abortuse.“

To je, kako je rekao, bio jedini zakonski način da se obezbedi novac za neke druge programe, iako je on imao „lične, moralne primedbe“ na konkretni propis, koji inače „ne podržava“.

„Kada pogledate moje delovanje, nikada nisam podizao poreze. Guverner Romni je od poreza i taksi prikupio nekoliko stotina miliona dolara. Nikada nisam glasao za podizanje poreza“, objašnjavao je Santorum: „Guverner Romni čak i danas predlaže podizanje poreza za jedan posto nabogatijih, usvajajući retoriku pokreta Okupirajte Vol strit. Ja tu retoriku neću usvojiti“, izričit je bio Rik Santorum.

Pitanje i zviždanje



YouTube/CNN - Link: http://www.youtube.com/watch?v=r69tEHGBskU
Rik Santorum: Podrška biraèa postala neizvesna (Beta - 18.02.2012.)
Najliberalniji kandidat GOP-a Ron Pol je, kao nekadašnji ginekolog-akušer, vrlo jasan u mišljenju da država ne treba da se meša u debatu oko kontracepcije. Birajući između slobode abortusa i slobode nošenja oružja, Ron Pol bira slobodu za abortus, tvrdeći da problem nije u kontracepciji, nego u „nemoralnosti“ društva.

„Mislim da je reč o tipu argumenta - konzervativci sve vreme koriste argument o oružju. Ne ubija oružje, nego ubijaju kriminalci. Dakle, moramo se suočiti s moralom društva. Pilule postoje i one su korisne, ali one možda doprinose i nemoralnosti našeg društva“, objašnjava Ron Pol. Prema mišljenju konsultanta republikanske Velike stare partije (Grand Old Party - GOP) Mata Makovijaka (Matt Mackowiak), debata u Arizoni je prva „u kojoj je Santorum doživeo najviše napada (u odnosu na ostale protivkandidate) i koji su mu naneli istinsku štetu“.

Mit Romni, Rik Santorum i Ron Pol su rekli da neće učestvovati u zakazanoj debati u Atlanti, pa bi rasprava u gradu Mesa u Arizoni mogla biti poslednja u republikanskoj trci za predsedničku nominaciju.

Ankete pokazuju da bi predsednik SAD Barak Obama kao predstavnik Demokratske partije porazio svu četvoricu republikanskih pretendenata na kandidaturu za američkog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: