Koalicija SPS-PUPS-JS se raspada?

SPS ne prihvata Krkobabićev predlog da PUPS posle izbora dobije trećinu osvojenih mandata na zajedničkoj listi pa toj koaliciji preti razlaz, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

22:10

Default images

To bi u narednim danima mogao da bude samo uvod u nove rokade na političkoj mapi i neočekivana partnerstva koja bi mogla da se sklope pre raspisivanja izbora.

Jer, penzioneri nameravaju da započnu pregovore sa DS, ali i sa SNS, dok se sve više spekuliše o savezu Ljajićeve SDPS i socijalista.

Zakulisne kalkulacije ko će sa kim izaći na izbore i ko će koliko mandata prigrabiti dostigle su kulminaciju i glavni akteri očekuju da će se do 1. marta oformiti novi blokovi.

Posle Krkobabićevog intervjua ”Novostima” u kome je otkrio da ništa ispod trećine mandata neće prihvatiti, Ivica Dačić odgovara da je otvoren za razgovor, ali ne i za ultimatume.

"Dogovor o raspodeli mandata ne može se praviti samo između SPS i PUPS, već i sa JS. On mora da se zasniva na realnosti, a ne na lepim željama. Oni koji ne žele u našu koaliciju ne moraju ni da se u sredu, jer sami imamo više od 10 odsto. Krkobabić sasvim sigurno odgovor neće dobiti preko medija," rekao je za "Novosti" Dačić, otkrivši da je razgovarao i sa drugima koji žele saradnju sa SPS. A ti drugi su, prema saznanjima "Novosti", Rasim Ljajić i sindikalni lider Ljubisav Orbović, koji bi u svakoj varijanti trebalo zajedno da nastupe na izborima. Nezvanično, ukoliko PUPS sklopi savez sa DS, otvorila bi se mogućnost da Ljajićev SDPS i sindikalci oforme socijaldemokratski blok sa Dačićem:

"Sve opcije su još poptuno otvorene. Nemamo još puno vremena, jer bi od 1. marta trebalo da se sastave i izborne liste. Zasada je najizvesnije da ćemo ići sa Orbovićevim sindikatom", rekao je Ljajić za ”Novosti”.

Svoja vrata za penzionere šire i naprednjaci, naročito posle novog ”miga” Krkobabića.

"Otvoreni smo za razgovor sa PUPS-om. Ako se dogovorimo oko planova i programa, lako ćemo za tehničke detalje i mandate", rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

I u Tominom taboru već se kroje kvote za izborne liste.

"Očekujemo 12 poslaničkih mandata i nadamo se da će taj dogovor biti poštovan", kaže Velimir Ilić, lidera NS.

U najglomaznijoj koaliciji URS kažu da oni ne dele mandate po proporciji i da će lako sastaviti listu od najkvalitetnijih ljudi iz svih stranaka i organizacija. Odluku o solo nastupu na izborima doneće u petak, pišu "Novosti".

Predizborni mozaik uveliko sklapaju LDP i SPO. Prema saznanjima lista "Novosti", Vukovi očekuju da na zajedničkoj listi dobiju trećinu mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: