Grčka: I crkva da plaća porez

Potpredsednik grčke vlade Teodoros Pangalos izjavio je da je "sasvim normalno" da i Pravoslavna crkva Grčke plaća porez državi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

23:43

Default images

On je dodao da je Crkva ovih dana, na ime poreza za prošlu godinu, uplatila u državni budžet 12,584 miliona evra za sve eparhije, parohije i manastire.

Pangalos ističe da Crkva plaća porez na "komercijalne aktivnosti" koje ima, kao i na nekretnine, ma u kojoj meri ih koristi, uključujći zemljište pokriveno šumom, prenala je Verska informativna agencija (VIA).

On je obećao da država “neće preterivati” u poreskoj stopi prema Crkvi i dodao da država ima u vidu da Crkva ima izuzetno razvijen humanitarni rad i da hrani mnoge siromašne.
Crkva plaća porez na nekretnine u iznosu od tri promila vrednosti, što ne uključuje bogomolje, verske škole, humanitarne objekte, narodne kuhinje.
Takođe, plaća porez na nasledstva i poklone od 0,5 odsto vrednosti, 2,4 odsto na donacije vernika, osam odsto na pružanje usluga, četiri odsto na prodatu robu a jedan odsto na prodaju alkoholnih pića. Stopa poreza na objekte koje crkva iznajmljuje je, kao i za druge, 20 odsto. Deo procenjenog poreza za ovu godinu plaća se unapred.

Atinski arhiepiskop Jeronim, poglavar grčke crkve, ponovo je istakao da je "mit" priča da je Crkva "neizmerno bogata" i da nije spremna da pomogne državi koja je u krizi, dodavši da ona deli sudbinu zemlje i naroda.
Crkva će redovo i blagovremeno plaćati sve poreske dažbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: