CG:Predložen kraj vanrednog stanja

Koordinacioni tim za upravljanje vanrednim situacijama, kojem je predsedavao Igor Lukšić, predložio je Savetu za odbranu i bezbednost da ukine vanredno stanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

18:24

Default images

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore proglasio je 11. februara vanredno stanje na čitavoj teritoriji te države, zbog ekstremnih snežnih padavina, koje su u potpunosti bile blokirale tu državu i izazvale mnoštvo problema.

Koordinacioni tim je konstatovao da su sve vitalne funkcije sistema stabilizovane i odvijaju se na način uobičajen za ovo doba godine. Zbog toga, kao i zbog povoljnog razvoja meteorološke i hidrološke situacije, Koordinacioni tim je ocenio da prestaju okolnosti zbog kojih je uvedeno vanredno stanje, o čemu je obavestio Savet za odbranu i bezbednost i predložio pokretanje procedure za ukidanje vanrednog stanja, navodi se u saopštenju.

Koordinacioni tim je ocenio da svi državni organi, institucije i organi lokalne samouprave treba da nastave aktivnosti u cilju potpune normalizacije stanja na teritoriji Crne Gore.

Prioritet, kako se navodi, biće proboj zavejanih lokalnih puteva i pomoć stanovništvu u odsečenim seoskim područjima. Ukazano je i na potrebu praćenju hidrološke situacije, radi efikasnog delovanja u slučaju eventualnih poplava.

Koordinacioni tim je ocenio da, zbog ukupne energetske situacije u regionu, treba nastaviti sa štednjom struje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da pripremi izveštaj o upravljanju vanrednom situacijom, koji će dostaviti Skupštini Crne Gore, kao i analizu o delovanju nadležnih službi i predloži Vladi eventualne korektivne mere.

Koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim situacijama izrazio je zahvalnost članicama NATO-a i drugim zemljama koje su dostavile ili ponudile pomoć, sistemu UN u Crnoj Gori, crnogorskoj dijaspori, odnosno svima koji su doprineli uklanjanju posledica nevremena. Snežno nevreme odnelo je tri života u Crnoj Gori.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore čine predsednik države Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić.
Ukoliko Savet za odbranu i bezbednost ukine vanredno stanje, tu odluku potom treba da verifikuje i crnogorski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: