Nemačka pohvalila napore Srbije

Nemačka bi želela da vidi da na sledećem sastanku Evropskog saveta Srbija načini naredni korak u pravcu EU- da dobije status kandidata, izjavio Vestervele.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

19:50

Default images

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele je, nakon sastanka sa ministrom Jeremićem u Beogradu, rekao da Nemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije".

„Došao sam da ohrabrim i pohvalim ono sto je urađeno, ima još malo do cilja i sada treba biti razuman i fleksibilan,“ rekao je Vestervele.

Vestervele je istakao da Srbija čini sve da ispuni uslove, a što se tiče otvorenih pitanja- blizu su rešenja. On je dodao da je evropska perspektiva bitna za ceo region.

Vestervele je naglasio da je Srbija napravila veliki progres na svom evropskom putu od decembra prošle godine.
"Voleli bismo da vidimo da Srbija dobije status kandidata na sledećem sastanku Evropskog saveta. Stojimo čvrsto uz Srbiju na tom putu", kazao je minsitar i dodao:
"Vidimo koliko je Srbija napredavala, koliko se trudila i trudi da odluke iz decembra sprovede u delo. Jasno da mi priznajemo taj trud i tu sam da vas ohrabrim."

Nemački ministar je naveo da posebno priznanje Beogradu treba da se oda za dogovor o slobodi kretanja postignut u dijalogu sa Prištinom i izrazio očekivanje da će i ostala otvorena pitanja biti rešena.
"Dogovor o slobodi kretanja je veliki korak za koji mora da se oda priznanje a ukoliko se otvorenim pitanjima priđe u duhu saradnje rešenja su veoma blizu. Mislim da će se to i dogoditi. Nemačka je veoma odlučna da do toga dođe", kazao je on.

Vestervele je istakao da je u Beogradu iz dva razloga - da oda priznanje i da ohrabri.
"Moja poseta jeste znak priznanja za sve ono što ste učinii i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.
Prema njegovim rečima, evropska budućnost Srbije je dobra i za Srbiju, i za EU, i za stabilnost regiona i Nemačka će ga podržati.
Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da ispuni zahteve i preporuke koje je Brisel izneo u decembru.

Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj- EU je budućnost za Srbiju, izjavio je Jeremić. On je rekao da su se tokom sastanka složili da je Srbija nadomak cilja.

"Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke", rekao je Jeremić.
Srbija je učinila sve da ispuni uslove, ali novi uslovi, u odnosu na one koji su istaknuti u decembru, su neprihvatljivi, ponovio je Jeremić novinarima i dadao da se nada pozitivnom ishodu.

"Mislim da oko toga postoji visok stepen razumevanja u najvećem delu EU", kazao je Jeremić i dodao da ćemo narednih dana imati dosta posla, ali da je uspeh moguć.

Ističući da je Vesterveleova poseta "u neku ruku iznenađenje", Jeremić je naveo da se Srbija i Nemačka nisu uvek u prošlosti najbolje razumele ali da danas može da kaže da te dve zemlje imaju daleko veće razumevanje o trenutku u kome se nalazimo i putu kojim treba da kreneom u narednim danima.
Jeremić je naveo da je evropski proces prioritet Vlade Srbije, a evropska budućnost zapadnog Balkana veoma važna i za Srbiju i za Evropu.

On je dodao da ne želi da prejudicira kakva će biti odluka o statusu kandidata jer se "i dalje ne nalazimo u situaciji u kojoj sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ćemo ga dobiti".
"Treba se fokusirati na to da pozitivni momentum koji smo imali bude održan", kazao je Jermić.

Jeremić je istakao da mu je bilo zadovoljstvo da bude domaćin nemačkom kolegi i podsetio da je ovo treća poseta za nekoliko nedelja nemačkih zvaničnika.

Nije bilo vremena za pitanja novinara, jer je nemački šef diplomatije žurio kod predsednika Tadića. On je izrazio žaljenje što će ovoga puta Beograd morati da napusti vrlo brzo, odmah nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Poseta šefa nemačke diplomatije je iznenadna i usledila je nakon što su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske tražili da se Srbiji odobri kandidatura. Najavljeno je da je tema razgovora mogući napredak na putu približavanja Srbije ka EU.

Tadić: Smatram da ispunjavamo sve uslove za kandidaturu

Tanjug
Predsednik Republike Srbije i šef nemačke diplomatije razgovarali su večeras o mogućem napretku Srbije na putu približavanja EU, o tehničkom dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, ali i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke.

Predsednik Tadić je u razgovoru naglasio da Srbija sa Nemačkom želi najbolje moguće političke, ekonomske i prijateljske odnose, jer je to jedna od ključnih zemalja Evropske unije. On je preneo ministru Vesterveleu da se Srbija zalaže da sva rešenja u dijalogu Beograda i Prištine budu postignuta kompromisom, da želi dalji napredak u razgovorima i da je za Srbiju, što se tiče regionalnog predstavljanja Prištine, nezaobilazni faktor Rezolucija 1244 UN o Kosovu.

„Srbija ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i maksimalno je otvorena za dogovor. Smatram da ispunjavamo sve uslove za status kandidata za članstvo u EU,“ rekao je Tadić.

On je dodao da našim vlastima niko zvanično nije zatražio da prizna nezavisnost Kosova.

„Srbija ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost Kosova,“ ponovio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: