"Približeni stavovi o prelazima"

U dijalogu Beograda i Prištine došlo je do izvesnog napretka, ali će se konačan ishod znati tek u četvrtak, kaže šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.02.2012.

08:28

Default images

On kaže da su približeni stavovi o administrativnim prelazima i ističe da će srpska strana učiniti sve da se postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Približili smo stavove, mada ne sve, o sprovođenju tehničkog protokola o prelazima na administrativnim linijama", rekao je Stefanović nakon devetočasovnog razgovora s prištinskom delegacijom.

Kada je reč o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, Stefanović je rekao da na tom polju "nije ostalo previše nesuglasica, ali najteži koraci se uvek prave na kraju".

On je naglasio da je beogradski tim tokom današnjih razgovora učinio "sve što je mogao i više od toga, ali uvek u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Stefanović je rekao i da je ostvaren "značajan napredak" po pitanju sprovođenja ranije postignutih dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja.

Na pitanje da li veruje da će sutrašnja runda dijaloga dovesti do povoljnog rezultata odgovorio je pozitivno.

"Verujem u pozitivan ishod od prvog dana. Važno je da se zna da ostajemo pri nacionalnom interesu, bez obzira na sve teškoće i kontroverze, pa i na često negativan stav prištinske strane. Naše pozicije su jasne i ostaju na stolu", zaključio je Stefanović.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izbegla je da razgovara s novinarima, a nastavak dijaloga zakazan je za sutra ujutru.

"Razgovori se nastavljaju sutra ujutru. Situacija je vrlo teška i pregovori su teški", rekao je Stefanović.

Podsetimo, od pregovora o regionalnom predstavljanju Prištine zavisi i da li će lideri Evropske unije u martu Srbiji odobriti status kandidata za
prijem u EU.


Stefanović je pred početak dijaloga, na pitanje o izgledima Srbije da dobije status kandidata u martu, odgovorio: "Sad se očekuje da Zapad dokaže da Zapadni Balkan neće biti talac bilo kog političkog projekta, pa ni prištinskog. Ako ne bude dogovora - svi su na gubitku, pa i Priština".

Komentarišući kašnjenje tima Prištine od 24 sata, Stefanović je rekao da je u Briselu rečeno da su razlozi za to bili tehničke prirode i da beogradski tim u to veruje.

Dan koji je u Briselu proveo čekajući na prištinsku delegaciju iskoristio je, kako je rekao, za dodatne konsultacije s političarima u Briselu i Beogradu.

"U stalnom smo kontaktu sa Vladom i predsednikom Tadićem", rekao je Stefanović.

Predsednik Boris Tadić izjavio je ranije danas da ne može da iskaže optimizam kada je reč o dobijanju kandidature za članstvo u EU, jer je danas rešenje za problem Kosova "malo dalje" nego sinoć. Direktor Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović izjavio je da je realno očekivati da Beograd i Priština danas, eventualno sutra, postignu dogovor.

Mihajlović je za RTS rekao da je dogovor realan zato što je neophodan za zajednički život ljudi na Kosovu i Metohiji. "Čitava međunarodna zajednica, i Zapad i Istok, su za to da se dijalogom rešavaju problemi i nema nikakvog razloga da smatramo da neće biti postignut dogovor", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Srbija hoće dogovor i želi da privremene vlasti s Kosova i Metohije budu zastupljene na regionalnim skupovima, ali u skladu s rezolucijom 1244 i međunarodnim dokumentima, "bez simboličkog i suštinskog nekakvog dokazivanja kosovske nezavisnosti, koja ne postoji".

"Političke igre oko dijaloga iz takozvane prištinske kuhinje imaju za cilj da učvrste vladajuću ekipu u Prištini i njihova svrha je unutrašnja politička. To zaklinjanje da mora da stoji republika Kosovo su besmislice, koje nemaju drugu svrhu nego da se zadovolji desničarska ekipa u samoj Prištini", rekao je Mihajlović.

On je kazao da bi u slučaju da se dogovor ne postigne usledio novi talas pritisaka međunarodne zajednice i na Beograd i na Prištinu.

"Odluka o statusu kandidata umnogome zavisi od današnjih pregovora", rekla je Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

"Uspeh u tom dijalogu zavisi od stavova obe strane, ali i od razumevanja da je napredak i jednih i drugih obostran interes", dodala je ona za "Danas"

Nemačka zbog, navodno, unutrašnjih političkih razloga traži da se sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova postigne danas, nezvanično saznaje taj list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: