Nova runda dijaloga počinje danas

Početak nove runde dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 9.30, rekao je Beti zvaničnik Evropske unije.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

10:07

Default images

Prema rečima funkcionera EU, očekuje se da noćas u Brisel doputuje delegacija Prištine, koja je trebalo da stigne još juče ujutro, ali je, prema objašnjenju Prištine, otkazan let iz Beča za Brisel.

Kako je ranije saopšteno iz Evropske komisije, delegacija Prištine, predvođena Editom Tahiri, nije preksinoć stigla u Brisel, kako je bilo planirano, već je krenula tek juče u 12.45.

Delegacija Srbije stigla je na vreme u Brisel, gde je juče u 10 sati trebalo da počne nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Nije poznat razlog kašnjenja prištinske delegacije.

Tema nove runde pregovora trebalo bi da bude regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Razgovori timova Beograda i Prištine biće nastavljeni danas u Briselu, a glavna tema je regionalno predstavljanje Kosova.

"Eventualni pokušaj da se uzdrma pozicija Beograda ima suprotan efekat"

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je da će danas početi nova runda dijaloga s Prištinom i da eventualni pokušaji da se uzdrma pozicija Beograda imaju "upravo suprotan efekat".

"Kakvi god da su problemi i da su eventualni pokušaji se uzdrma naša pozicija, mislim da je postignut upravo suprotan efekat", kazao je Stefanović.
On je dodao da nema razloga da se dijalog odlaže ili da postoje pokušaji da se izbegne, jer je moguće postići rešenje.

Stefanović nije želeo da komentariše jučerašnji nedolazak prištinske delegacije. Dodao je da prištinski tim "sigurno vodi burne konstultacije oko onoga što nas čeka".

"Najbolje je da to komentariše EU, kao posrednik u dijalogu, nije na nama da se upuštamo u komentarisanje tog tipa", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, beogradski tim je spreman da se nađe rešenje koje će biti u skladu sa Ustavom Srbije, nacionalnim interesima i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ne bih ulazio u spekulacije i mislim da je svima jasno da će se dijalog sigurno nastaviti i da je u posebnom interesu svih", kazao je Stefanović.

On je rekao da je beogradski tim čekanje u Briselu iskoristio za razgovore "sa relevatnim činiocima u EU", koji su bitni za nastavak evropske integracije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: