"Srbiji kandidatura i bez dogovora"

Evropski savet mogao bi da odobri Srbiji status kandidata za članstvo u EU i bez dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, kaže britanski novinar Tim Džuda.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

17:15

Default images

To bi se, kako navodi, dogodilo ako Beograd u dijalogu pokaže maksimalnu fleksibilnost na koju bi Priština odgovorila rigidno.

U tom slučaju, rekao je Džuda u intervjuu za novi broj "Nedeljnika", "Priština bi bila okrivljena za neuspeh".

Novinar britanskog "Ekonomista" ocenio je da referendum u opštinama sa srpskim stanovništvom na severu Kosova nema uticaj na odluku Brisela o kandidaturi za Srbiju, a na pitanje koji bi potezi Beograda vezani za Kosovo mogli da ugroze put ka EU, kaže da bi to bilo organizovanje lokalnih izbora na Kosovu.

"To nije zvanično uslov za status kandidata, ali nemačka kancelarka Angela Merkel je vrlo jasno stavila do znanja da se od Beograda očekuje da demontira paralelne strukture vlasti na Kosovu. Nemoguće je zamisliti da Berlin glasa za davanje statusa kandidata Srbiji, a da Beograd po dobijanju statusa kandidata organizuje lokalne izbore na Kosovu", rekao je Džuda.

On veruje da mehanizam procesa proširenja EU nije zaustavljen.

"Sve se kreće kao i pre, Crna Gora će uskoro da počne pregovore, BiH će tražiti status kandidata, ali posle Hrvatske biće velika pauza pre nego što nova država uđe u EU", rekao je on.

Džuda kaže da je najopasniji rizik za Zapadni Balkan i Srbiju marginalizacija i sudbina tavorenja na periferiji starog kontinenta, "pogotovo ako Grčka bude izašla iz EU", jer bi "u tom slučaju zapadni Balkan postao neka vrsta slepog creva".

Prema njegovim rečima, "u Nemačkoj i nekim drugim EU državama sve je više važnih ljudi koji kažu da treba zaboraviti na ideju uvođenja Srbije, Crne Gore, BiH i Albanije u EU jer, ako Grci nisu sposobni da vode modernu državu i pored toga što su već 30 godina EU, kako mogu da budu kadri da vode modernu državu drugi zapadnobalkanski narodi".

"Odgovor na to zapažanje moglo bi da bude podsećanje na vrlo gusto sito i rešeto ispunjavanja uslova bez kojih je nemoguće ući u EU. Sve ono što zemlje kandidati za članstvo u EU moraju danas da urade da bi bili primljeni u društvo Unije, Grci nisu morali da urade", rekao je Džuda.

On je još naveo da Velika Britanija, sem verbalne podrške Srbiji za status kandidata, nije angažovana oko Srbije i regiona kao što je bila do pre nekoliko godina.

"Velika Britanija je za to da Srbija dobije status kandidata, ali ne može se očekivati da London uđe u klinč sa Nemačkom zbog davanja statusa kandidata Srbiji. Jednostavno, Kameronova vlada ima već dovoljno otvorenih rovova sa evropskim partnerima, od evrozone do fiskalne regulacije na nivou EU, tako da nema nameru da zbog Srbije dodatno zaoštrava odnose sa Nemačkom", rekao je britanski novinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: