Na prijavi DRI Dulić, Ćirić, Đilas

DRI podnela prekršajne prijave protiv više osoba, između ostalog Olivera Dulića, Nebojše Ćirića, Tomice Milosavljevića, Dragan Đilasa, Dragana Markovića Palme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

16:30

Default images

Gradonačelin Jagodine Dragan Marković Palma ne želi da komentariše ovu odluku, a gradonačelik Zaječara Boško Ničić je ovom odlukom "šokiran".

Tomica Milosavljević kaže da je dok je bio ministar sve radio po propisima i zakonima. Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović prijavu DRI doživljava kao dragocenu korekciju u radu.

Državna revizorska institucija je prijave za pokretanje prekršajnog postupka i za privredni prestup podnela nakon završene revizije trošenja budžetskih sredstava za 2010. godinu.

Na spisku se pored sadašnjih i bivših ministara nalaze i činovnici u sedam ministarstava kao i gradonačelnici najvećih gradova u Srbiji - Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Prijave su podnete nadležnim sudovima i tužilaštvima. Na spisku, koji je objavljen na sajtu državnog revizora, nalazi se 181 ime. Ukupno je podnet 101 zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 143 osobe i 23 prijave za privredni prestup protiv 38 osoba.

Prijave zbog kršenja zakona podnete su 10. i 13. februara protiv odgovornih u ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Fondu za razvoj.

Prijavom je obuhvaćeno sedam ministarstava - zdravlja, ekonomije, životne sredine, odbrane, policije, za Kosovo i Metohiju i finansija.

Prvi na spisku DRI je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Sledi ministar Nebojša Ćirić, koji je u vreme 2010. godine bio državni sekretar u ministarstvu ekonomije. Prijava se odnosi i na državne sekretare u tom ministarstvu Gorana Petkovića i Dragijanu Radonjić-Petrović kao i na pomoćnike ministra Mišelu Nikolić i Dejana Radulovića.

Sledeći na spisku je ministar Oliver Dulić, njegova tri državna sekretara Bojan Đurić, Nemanja Komazec i Vladimir Jovanović, pomoćnica ministra Aleksandra Damjanović kao i čelnici Agencije za zaštitu životne sredine Momčilo Živković i Dejan Lekić.

DRI je podnela prijave i protiv pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Željka Kojića i čelnika Uprave za zajedničke poslove u MUP-u Srbije Aleksandra Novakovića, Željka Kovačevića i Milana Virijevića, kao i načelnika Uprave za ljudske resurse Gordane Jeković.

Iz ministarstva odbrane, DRI je prijavila Miroljuba Nikolića, načelnika Uprave za infrastrukturu u Sektoru za materijalne resurse i Milovana Ćerana, načelnika Odeljenja za budžet i planiranje.

U ministarstvu za Kosovo i Metohiju prijavljen je Zoran Suznjević, rukovodilac grupe za materijalno-finansijske poslove, dok se sve prijave podnete protiv ministarstva finansija odnose na Poresku upravu i čelnike PU u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu Zorana Radomana, Radmile Jugović, Dragana Ristivojevića i Radmile Simić.
DRI kontroliše trošenje budžetskog novca
Na spisku je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kao i više pokrajinskih sekretara i činovnika u Skupštini Vojvodine.

Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti su i protiv gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, Kragujevca Veroljuba Stevanovića, Novog Sada Igora Pavličića, Niša Miloša Simonovića, Smedereva Predraga Umičevića.

Na spisku DRI su i gradonačelnici Jagodine Dragan Marković Palma, Kraljeva Ljubiša Simović, Bečeja, Šapca i Zaječara Peter Knez, Miloš Milošević i Boško Ničić.

Osim na njih, prekršajne prijave revizora odnose se i na jedan broj zaposlenih u gradskim upravama, a upadljivo je da najviše ima direktora predškolskih ustanova u ovim gradovima.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma nije želeo da komentariše prijavu koju je Državna revizorska institucija podnela protiv njega i više drugih sadašnjih i bivših funkcionera za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta.

"Dok u celosti ne pročitam prijavu, ne želim da o njoj komentarišem", rekao je Marković Tanjugu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je da je "šokiran" odlukom Državne revizorske institucije da protiv njega podnese prijavu.

DRI je, posle završene revizije trošenja budžetskih sredstava za 2010. godinu, zbog nenamenskog trošenja budzetskih sredstava i nepravilnosti u javnim nabavkama podnelo krivične prijave protiv više sadašnjih i bivših funkcionera.

"Završni izveštaj DRI, koji smo dobili pre 15 dana, nije ukazivao na postojanje bilo kakvih osnova za podnošenje prijave protiv mene, već je ocenjeno da je sve urađeno u skladu sa zakonom", rekao je Ničić Tanjugu dodajući da je "šokiran i ubeđen da iza toga stoje neke zakulisane radnje".

Nekakadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je povodom prekršajne prijave koju je podnela DRI, da u tom ministarstvu u vreme dok je obavljao tu funkciju nije bilo nenamenskog trošenja novca, već samo knjigovodstvenih nepravilnosti.

"Sve što sam radio kao ministar zdravlja radio sam u skladu sa propisima i zakonima države Srbije. Što se pravnih stvari tiče, ništa nisam radio bez konsultacija sa pravnicima Ministarstva i Vlade Sbije", rekao je Milosavljević Tanjugu .

On je kazao da je tokom sprovođenja revizije odlazio na sastanke na koje je pozivan i da mu je, kako kaže, vrhovni državni revizor predočio da je utvrđeno da u Ministarstvu zdravlja nema nenamenskog trošenja novca, već knjigovodstvenih nepravilnosti.

"Rečeno mi je da se radi o knjigovodstvenim nepravilnostima, ali to nije nenamensko trošenje novca", objasnio je Milosavljević koji se nalazi na spisku osoba u ministarstvima i drugim državnim institucijama protiv kojih je DRI podnela prekršajne prijave za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta.

"Kada budem video prekršajnu prijavu u skladu sa tim ću postupiti...Poštujem činjenicu da u Srbiji postoji nezavisna revizija, bio sam ministar i pre nego što je DRI osnovana i bio sam u prilici da svake godine bude vršena revizija finansijskog poslovanja posebno za projekte finansirane sredstvima Svetske banke, Evropske investicione banke...", kazao je Milosavljević.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kaže da prijavu DRI doživljava kao dragocenu korekciju u radu i načinu trošenja budžetskih sredstava.

Simović je rekao da je DRI imala nekoliko manjih primedbi na realizaciju budžeta u 2010. godini i da je deo grešaka odmah otklonjen, a deo je u fazi ispravljanja.

"DRI nije protivnik lokalnim samoupravama već predstavlja pomoć u usklađivanju realizacije naših budžeta sa propisima", rekao je Simović.

Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka i prijave za privredni prestup podnete su protiv direktora Javnih preduzeća "Skloništa", "Elektromreže Srbije", "Transnafta Pančevo", preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", direktora novosadskog "Spensa" i "Vodovoda i kanalizacije", direktora niških preduzeća "Medijana", "Gradska toplana" i "Naisus".

Prijave DRI se odnose i na čelnike Jat ervejza - Srđana Radovanovića koji je bio direktor Jata u 2010. godini i Vladimira Ognjanovića sadašnjeg direktora Jata, direkotre Puteva Srbije i Železnica Srbije - Zorana Drobnjaka i Milovana Markovića. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pređašnjeg i sadašnjeg direktora Vladimira Ilića i Dejana Jovanovića, a u Fondu za razvoj podneta je prijava za privredni prestup i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predjašnjeg i sadašnjeg direktora Olivere Božić i Slađane Backović.

Odgovorni protiv kojih su podnete prijave kršili su propise u budžetskom sistemu, a zajedničko za sve je da su uglavnom kršili odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Državna revizorska institucija podsetila je da je nakon revizija finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2010, tokom prošle godine podnela 21 zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka za 33 osobe, jednu prijavu za privredni prestup za dva odgovorna lica nadležnom tužilaštvu, kao i tri krivične prijave zbog nesavesnog rada u službi.

Zbog nepoštovanja pojedinih odredbi iz Krivičnog zakonika Državna revizorska institucija je protiv odgovornih u Železnicama Srbije, Putevima Srbije", JKP "Medijana" u Nišu podnela tri krivične prijave, podsetila je DRI.

Državna revizorska institucija obavila je u 2011. godini kontrolu 47 subjekata, a pozitivno mišljene dobili su Narodna banka Srbije i Uprava carina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: