Bogdanović: Idemo na pregovore

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je da ima saznanja o pismu članicama EU iz Prištine kojim se traži da Srbija ne dobije status kandidata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

10:32

Default images

On je u emisiji "Hoću da znam" rekao da će Srbija sigurno prisustvovati sutrašnjem sastanku u Briselu.

"Takvo pismo nije iznenađenje. Već nekoliko dana se najavljuje u Prištini da će takvo pismo biti poslato", rekao je Bogdanović i dodao da takva akcija nije "delo samo Prištine".

On je naveo da je Vlada Kosova pismo uputila članicama EU, a ne Briselu, i da zbog toga nema zvanične potvrde iz Brisela da je pismo primljeno.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je Vlada Kosova poslala pismo u kojem je Beograd okrivila za neuspeh dijaloga i pozvala EU i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodeli kandidature Srbiji krajem februara.

Bogdanović je dodao da iza zvanične Prištine "nažalost stoje i neke države koje podržavaju nezavisnost Kosova"i optužio kosovsku stranu za opstrukciju pregovora u Briselu.

"Priština ne radi sama. Radi uz deo zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova i na sve načine pokušava da Srbija ne dobije status kandidata. Ako Srbija dobije kandidaturu Kosovo će teže doći do prave nezavisnosti, u suprotnom bi zemlje iz EU koje nisu priznale Kosovo bile pod pritiskom. Ovakvo postupanje Kosova kakvo sada imamo vodi ka novim sukobima i napetostima", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da Srbija želi da reši probleme kroz dijalog i da postigne kompromis.

"Nikome nije stalo da Prištinu sprečava da učestvuje u forumima i na kraju da bude i član nekih organizacija. Taj kompromis ipak ne može biti na uštrb interesa državne politike, naroda na Kosovu i Rezolucije 1244", rekao je Bogdanović.

On je dodao da političari iz Prištine sada pokušavaju da naprave pritisak kako delegacije iz Srbije ne bi otišla u Brisel na pregovore i najavio da će beogradski pregovarački tim otići na pregovore.

Na direktno pitanje da li to znači da je postignut dogovor s drugom stranom, Bogdanović je rekao da su "stavovi malo približeni, ali da je postignut dogovor, ne bi bilo potrebe da se pregovara".

On je rekao da su predsednici opština na severu Kosova napravili grešku što su organizovali referendum.

"Ne mogu predstavnici lokalne vlasti da vode visoku politiku. Kako kaže naš narod 'sa brda se ipak bolje vidi nego iz podnožja'. I ja sam bio opozicionar i kritikovao sam vladu, ali nikada nisam išao protiv svoje vlade i svoje države. Ovim referendumom je zloupotrebljena narodna volja. Na severu Kosova skoro svi Srbi su protiv kosovskih institucija i nije bilo potrebe da se organizuje referendum kako bi se ljudi pitali da li ih prihvataju", rekao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: