Izrael: Skrnave hrišćanske objekte

Jerusalimska policija saopštila je da je prošle noći oskrnavljena baptistička crkva, a tri njena vozila su oštećena.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2012.

23:42

Default images

Objekat je takođe ispisan uvredljivim parolama protiv Hrista i "Smrt hrišćanima", a u potpisu je "Tag mahir" o čijoj strukturi se, za sada, zna veoma malo.

Policija vodi istragu i razmatra "sve varijante", javila je Verska informativna agencija.

Prema izraelskim izvorima, u poslednje vreme sve češće dolazi do skrnavljenja hrišćanskih objekata, posebno u samom Jerusalimu.

Pre dve sedmice drevni gruzijski manastir Svetog Krsta iz 4. veka, nedaleko od parlamenta (Kneseta), ispisan je uvredljivim grafitima i, takođe, uništeni su crkveni automobili.

Ekstremna organizacija mladih fundamentalističkih Jevreja, potomaka novih useljenika, "Tag mahir", kako se navodi, dolazi u obzir kao mogući izvršilac ovih nedela.

Ona redovno napada i arapske objekte, katkad i izraelske vojne i policijske punktove.

Početkom januara zapaljen je veći broj arapskih vozila u Jerusalimu, uz grafite uobičajene za ovu organizaciju.

Na džamije se ispisuju antiarapske i antimuslimanske parole. Zapaljena je i jedna džamija koja nije u upotrebi, kao i arapski restoran u Jafi.
U tom gradu skrnavljeno je arapsko i hrišćansko groblje.

Uništavaju se i arapski maslinjaci.

Pripadnici "Tag mahira" su u decembru zaposeli deo obale reke Jordan, mesto na kome je po predanju kršten Isus Hristos, kako bi sprečili dolazak hodočasnika.

Smatra se da je organizacija nastala 2005. godine.

Spisak incidenata koji su počinjeni od 2008, posebno 2011. godine, veoma je dug.

O strukturi organizacije malo se zna, pretpostavlja se da ima "više stotina pripadnika", podeljenih u male grupe koje međusobno ne kontaktiraju.

Čak se ne zna da li postoji vođa, ili ideolog, mada je poznato da se sledbenici smatraju "učenicima" trojice rabina, poznatih po netoleranciji - Ginsburg, Dudkovič i Šapiro.

Ministarstvo unutrašnjih poslova već više meseci priprema spisak desničarskih ekstremnih organizacija.

Jedna grupa izraelskih intelektualaca nedavno je posetila jerusalimskog pravoslavnog patrijarha Teofila, kako bi mu izrazila duboko žaljenje zbog napada na objekte koji pripadaju ovoj crkvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: