Žipe: Srbija zaslužila kandidaturu

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

22:57

Default images

"Srbija je zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Žipe Večernje novosti.

On je ocenio da je "Srbija ostvarila veliki napredak u oblastima političkih reformi, u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u dijalogu s Kosovom".

"Srbija je zaslužila da pređe novu etapu ka Evropskoj uniji", istakao je francuski ministar.

Kako su Večernje novosti već ranije pisale, iz francuskog ministarstva spoljnih poslova nedavno je upućeno i zajedničko pismo s austrijskim ministarstvom spoljnih poslova svim zemljama clanicama EU u kojem se traži da se očuva kredibilitet proširenja na zapadni Balkan i da se, u tom smislu, Srbiji odobri status kandidata.

"Jedno je sigurno: proširenje zavisi i od kapaciteta prihvata Evropske unije. U tom smislu - da, suverena dužnička kriza ovakva kakvom je poznajemo navela je Uniju da preispita i poboljša svoju ekonomsku upravu. Ali to, u principu, ne dovodi u pitanje priznatu perspektivu proširenja zemljama zapadnog Balkana", rekao je Žipe.

Prema njegovim rečima, Francuska želi da Srbija dobije status kandidata na sastanku Saveta ministara EU 28. februara.

"Napredak u dijalogu između Beograda i Prištine treba da se usredsredi na upravljanje granicama i na učešće Kosova na forumima regionalne saradnje. Vaša zemlja je pokazala svoju odlučnost da se napreduje u ovim pitanjima", rekao je Žipe.

"Od suštinske je važnosti da do sastanka Saveta ministara EU 28. februara bude poslat jasan signal u vezi sa uspostavljanjem integrisanog upravljanja prelazima. Takođe je vazno da misija Euleksa može slobodno da izvršava svoj mandat na severu Kosova", dodao je.

Šef francuske diplomtaije rekao je da je približavanje EU proces zasnovano na ispunjavanju kriterijuma, a ne na unapred utvrđenom kalendaru.

"Ostvarivanjem reformi, preuzimanjem evropskih pravila, svaka zemlja kandidat se postepeno priprema za završnu fazu pristupanja, istovremeno izvlačeći neposrednu korist, kao što su jačanje vladavine prava, uspostavljanje tržišne ekonomije i slično. Kalendar se ne moze veštački ubrzati", naveo je Žipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: