Marić: "Odsečeno 3.700 ljudi"

Sada je stanje mnogo bolje nego u prethodnom periodu i odsečeno je od sveta 3.700 ljudi, do kojih se može doći samo helikopterima, rekao je Predrag Marić.

Izvor: Beta

Subota, 18.02.2012.

12:54

Default images

On je naveo da je najteža situacija u opštinama Priboj, Sjenica i Nova Varoš i izrazio nadu da će u narednih 48 sati situacija da se poboljša i u tim opštinama.

Govoreći o žrtvama elementarnih nepogoda Marić je rekao da je do sada 21 osoba pronađena mrtva na niskim temperaturama i da se za dvoje ljudi, u jezeru Perućac i kod Medveđe, još traga.

On je podsetio da je izvršeno više evakuacija u kojima su iz kritičnih situacija spasena 283 čoveka i zahvalio Vojsci Srbije i vatrogascima na pomoći koju su u tome pružili.

"Mere Vlade Srbije dale su rezultate i već se nazire da će stanje biti još bolje u narednom periodu", dodao je Marić.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da će najveći broj osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta početi u ponedeljak nastavu, iako se očekuje da u nekim školskim objektima bude problema, pre svega zbog prokišnjavanja i zbog otapanja snega.

Obradović je naveo da od ukupno 1.796 škola u Srbiji neće raditi 63 škole, odnosno 3,4 odsto.

Prema njegovim rečima, pojedine lokalne samouprave rade i ovog vikenda kako bi sanirale posledice elementarnih nepogoda.

Ministar prosvete je dodao da je već napravljen plan za to kako da se u toku proleća nadoknade sve planirane školske aktivnosti. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predložiti Vladi Srbije da ugroženim opštinama odobri dodatnih 105 miliona dinara.

On je dodao i da će predložiti da se još nekoliko dana produži upotreba dodatne mehanizacije za čišćenje snega.

Dačić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije istakao da ''polako izlazimo iz vanredne situcije'' i dodao da nismo jedina zemlja u regionu koja je zahvaćena snežnim nevremenom.

''Sneg nije prvi put pao, ali smo mi prvi put reagovali kako je definisano zakonom o vanrednim situacijama'', rekao je Dačić.

Republički štab za vanredne situacije predložio je Vladi Srbije da odredi 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama za saniranje posledica od elementarnih nepogoda i snega, kao i da produži vreme angažovanja dodatne mehanizacije za još pet dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: