"Vlada mogla protiv referenduma"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske intergracije Laslo Varga izjavio je da je Vlada Srbije mogla da spreči održavanje referenduma na severu Kosova.

Izvor: Beta

Petak, 17.02.2012.

14:50

Default images

On je dodao da je način za to bilo raspuštanje lokalnih organa vlasti.

"Vlada ima na raspolaganju pravna sredstva da raspusti lokalne samouprave koje funkcionišu protivzakonito. Ove korake je, da je htela, mogla da preduzme u vezi sa raspisivanjem referenduma, ali nije to učinila iz političkih razloga", ocenio je Varga u intervjuu za današnji "Mađar so".

Varga je podsetio da je Vlada Srbije, iako proteklih nedelja nije podržavala referendum, od letos "izričito i prećutno" podržavala otpor na severu Kosova, odnosno barikade.

Varga je ocenio da će referendum na severu Kosova uticati u minimalnoj meri na odluku Evropske unije o davanju statusa kandidata Srbiji jer nisu u neposrednoj vezi sistem kriterijuma za to i referendum.

"Postoji, međutim, jedan mnogo veći problem od ovoga, a to je da će, ukoliko Srbi sa severa Kosova zaista budu insistirali na rezultatu referenduma, to onemogućiti sprovođene jednog ranijeg sporazuma Beograda i Prištine", rekao je Varga.

Dodao je da bi na evropske integracije moglo da utiče neispunjenje sporazuma o integrisanoj, zajedničkoj kontroli granice, prema kojem na dva prelaza na severu Kosova mogu da budu i albanski carinici.

"Ukoliko vlada bude odlučila da sprovede sporazum sa Prištinom, ona će to i uraditi jer raspolaže potrebnim sredstvima. Policijskim sredstvima ne raspolaže, ali sredstvo finaniranja može biti prinudno, kao i policijsko sredstvo", ocenio je Varga ukazavši da opštine na severu Kosova funkcionišu zahvaljujući budžetu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: