Homs: Novih 13 žrtava napada

U najnovijem napadu sirijskih snaga na grad Homs je poginulo najmanje 13 osoba, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.02.2012.

23:41

Default images

Sirijska vojska granatirala je četvrti Baba Amr, Bajada i Kaldijeh, saopštila je Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Sirijske trupe napadaju intenzivno ove delove Homsa, grada u centralnoj Siriji, od 4. februara, navode aktivisti. Ranije danas, hiljade gradjana protestovale su u mnogim mestima u Siriji tražeći odlazak režima Bašara al Asada.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton su nakon susreta u Vašingtonu osudile nasilje u Siriji i zatražile da se predsednik Bašar el Asad povuče s vlasti.

I britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi su u Parizu saopštili da njihove zemlje čine sve kako bi pomogle sirijskoj opoziciji.

Dvojica zvaničnika su na zajedničkoj pres konferenciji pozvala EU da usvoji nove sankcije protiv sirijskog režima i da ponudi Siriji "značajnu" pomoć ako i kada Asad ode s vlasti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija sinoć je usvojila novu rezoluciju o Siriji kojom se sirijski predsednik poziva da ode s vlasti i oštro osudjuje njegov režim zbog kršenja ljudskih prava.

Rezolucijom je podržan plan Arapske lige o predaji vlasti Asadovom zameniku i formiranju vlade nacionalnog jedinstva kako bi se raspisali izbori. Predsednik Sirije, medjutim, odbija da se povuče sa vlasti.

Nemiri u Siriji počeli su pre jedanest meseci. Prema podacima UN, u Siriji je od početka antirežimskih protesta, u martu prošle godine, ubijeno više od 5.400 ljudi, više od 18.000 civila je uhapšeno, a hiljade osoba je nestalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: