Nemački predsednik podneo ostavku

Predsednik Nemačke Kristijan Vulf podneo je ostavku na funkciju šefa države. Time je kancelarka Angela Merkel drugi put ostala bez šefa države.

Izvor: Beta

Petak, 17.02.2012.

09:17

Default images

I opozicija i vlast žele da se 18. marta izabere kandidat koji je zajednički predlog.

"Napravio sam grešku, ali sam uvek bio pošten", rekao je Vulf mnogobrojnim novinarima, i dodao da se povlači s mesta predsednika "da bi što je moguće pre oslobodio put nasledniku".

Vulf se pojavio pred novinarima zajedno sa suprugom Betinom i, saopštavajući da podnosi ostavku, istakao da je Nemačkoj potreban predsednik koji će imati puno i neograničeno poverenje naroda, koji se može posvetiti nacionalnim i internacionalnim izazovima.

"Zbog toga se danas povlačim, da bih što je moguće pre oslobodio put svom nasledniku", rekao je Vulf, navodeći da su njega i njegovu porodicu povređivali izveštaji o njemu.

Vulf je od kraja prošle godine bzio pod optužbama zbog nejasnih finansijskih odnosa sa bogatim biznismenima, zatim spornog, uzetog, a prećutanog polumilionskog kredita za kupovinu kuće i drugim optužbama, koje se, uglavnom, odnose na period dok je bio šef vlade Donje Saksonije.

Ostavku je podneo dan nakon što je državno tužilaštvo Hanovera saopštilo da je pokrenulo postupak za ukidanje imuniteta predsednika, što je prvi put u istoriji Nemačke, upravo da bi se mogle ispitati takve tvrdnje.

Sporna je pri tome posebna veza sa filmskim producentom Davidom Grenevoldom. Njemu je vlada Donje Saksonije, dok joj je predsednik bio Vulf, odobrila pokriće za kredit u iznosu od četiri miliona evra.
(Beta)
Mediji su u vezi sa ovim slučajem izvestili da je Grenevold platio boravak predsednika u luksuznom hotelu na ostrvu Zilt u Severnom moru, ali i da je njegova producentska firma postojala samo na papiru.

Vulfova pres-služba je na to saopštila doduše da je predsednik Grenevoldu u gotovini vratio novac za boravak u skupom hotelu, ali su se i potom u medijima prethodnih dana stalno pojavljivale priče o spornim vezama predsednika sa Grenevoldom.

Merkelova: Novog kandidata birati sa opozicijom

Ko će biti novi nemački predsednik znaće se verovatno za mesec dana. Prema Ustavi, u slučaju prevremenog odlaska šefa države, Savezna skupština, koja bira predsednika, mora biti sazvana najkasnije u roku od 30 dana, radi izbora novog šefa države.

Savezna kancelarka Merkel, koja je od izbijanja afere, u dva navrata, saopštila da Vulf uživa njeno puno poverenje, danas je zahvalila predsedniku države i dodala da želi sa opozicijom da dogovori ko će biti novi šef nemačke države.

''Sa socijaldemokratama i zelenim razgovaraćemo da bismo mogli da predložimo jednog zajedničkog kandidata za predsednika države'', rekla je Merkelova, obraćajući se javnosti.

''Vulf i njegova supruga Betina su Nemačku u inostranstvu čestito predstavljali'', rekla je Merkelov,a koja je u poslednje dve godine ''izgubila'' dvojicu predsednika i, uprkos svim tim udarima i dalje, sudeći prema anketama, stoji "čvrsto na nogama" i popularnija je nego ikada.

Ukoliko Mereklova sa opozicijom bude izabrala kandidata za šefa države, mediji - osim najčešće pominjanog demohrišćanina, ministra odbrane Tomasa de Mezijera, ozbilljnog Prusa velikih organizacionih sposobnosti - navode i da bi sedokosi socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer mogao biti kandidat.

Štajnmajer je bio nemački šef diplomatije i neuspeli kancelarski kandidat, koga je Merkelova ''potukla'' i važi za političara čiji se ugled prostira izvan partijskih krugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: