Protest zbog nezavisnosti Kosova

Više od 500 pristalica desničarskih organizacija okupilo se u centru Beogada protestujući na četvrtu godišnjicu nezavisnosti Kosova. Protest i u Češkoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.02.2012.

19:08

Default images

Na mitingu "Za slobodni Kosmet u slobodnoj Srbiji" u organizaciji "Srpskog narodnog pokreta Naši", pokreta "Za Srbiju", "Obraz", "Srpski Slobodari", udruženja "Složni", "Zavetnici Kosova i Metohije" govorio je i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

Na skupu su zatraženi prekid pregovora sa "zločincima - krijumčarima droge i ljudskih organa", "prekid okupacije i izdaje" i zaštita Ustava i suvereniteta Srbije. Ivanović je ocenio se vlast Srbije "odriče Kosova" i izrazio nadu da će to prestati s promenom vlasti, posle poslaničkih izbora.

Predsednik SNV je rekao da je referendum u četiri opštine na severu Kosova "delegitimisao vlast u Beogradu", i da pregovori Beograd-Priština nisu u skladu sa Ustavom. Na protestu je zatraženo da se spreči potpisivanje eventualnog dogovora Beograda i Prištine o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima.

Na početku skupa, na kojem su učesnici nosili državne zastave Srbije i obelžja svojih pokreta i udruženja, intonirana je državna himna Srbije i očitan "Oče naš". Miting je nastavljen bučnom povorkom kroz centar, do Hrama Svetog Save, na moleban za Srbe u pokrajini.

Usput su uzvikivali "Tadiću Borise, spasi Srbiju i ubij se!", "Ne znam šta mi je - pale mi se džamije!".

U Češkoj protestovalo 100 ljudi

Na četvrtu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova više od 100 ljudi okupilo se danas u centru Praga na protestu zbog, kako su naglasili, nastanka te države kršenjem medjunarodnog prava.

"Kosovo je uvek bilo i biće Srbija", "Protestujemo protiv otimanja Kosova", "Bunimo se protiv gaženja medjunarodnog prava", bile su glavne parole protesta pred konjickim kipom svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda.

Proteste je, kao i na svaku godišnjicu do sada, organizovalo češko udruženje gradjana Prijatelji Srba na Kosovu koje je inicirao regionalni lider opozicionih čeških socijaldemokrata Jaroslav Foldina.

Foldina je kao i na ranijim sličnim demonstracijama uporedio radjanje nezavisnog Kosova s Minhenskim sporazumom iz 1938. godine kada su velike sile ostavile na cedilu Čehoslovačku odobravanjem Hitlerovoj Nemačkoj da anektira oblast Sudeta, naseljenu pretežno nemačkim življem u nadi da će to zadovoljiti apetite nacističkog Berlina i da će stari kontinent izbeći strahote pretećeg svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: