"Parlament će biti odblokiran"

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla je da će parlament biti izvučen iz blokade i da razgovara sa svim poslanicima u potrazi za većinom.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

23:15

Default images

Predsednica Skupštine je rekla da se uzda da će se SPO vratiti u skupštinsku salu, ali i u samostalne poslanike.

"Uzdam se u SPO, a tu su i samostalni parlamentarci Vesna Pešić i Jovan Damjanović. Moguće je da i neko iz opozicije glasa 'za'" kazala je Đukić Dejanovićeva za "Novosti".

Predsednica parlamenta je kazala da misli da će na kraju SPO ipak popustiti i dati glasove i da je sigurna da će većine biti, a da i
poslanički klub Za evropsku Srbiju ima intenzivne razgovore na tu temu.

"Ukoliko nađemo glasove, zakazaću dan za glasanje o sudijama i tužiocima, a onda i još jednu sednicu na kojoj bi se našli zakoni koji čekaju u proceduri", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je navela da bi bilo neozbiljno da posle skoro hiljadu donetih zakona i drugih akata parlament sada ne izabere kandidate za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i tako zakoči rad pravosudnih institucija. Prema njenim rečima, ukoliko se ne nađe glas koji nedostaje za glasanje, to ne bi bio slavan kraj mandata parlamenta.

"Pred nama je nedelja u kojoj bismo mogli doći do rešenja. I verujem da ćemo uspeti da izglasamo još neki zakon", kazala je predsednica parlamenta.

Upitana da li je razgovarala s premijerom Mirkom Cvetkovićem i da li može da se desi da on smeni ministra Srđana Srećkovića i državnu sekretarku Sanju Čeković što je tražio SPO, Đukić Dejanovićeva je kazala da stalno razgovara s premijerom i da se rešenja traže na svim nivoima.

"Zaista ne znam da li će premijer smenjivati svog ministra. To treba njega pitati", kazala je predsednica Skupštine.

Na pitanje hoće li, ukoliko ne bude većine od 126 glasova, parlament biti raspušten, a izbori vanredni, Đukić Dejanovićeva je kazala da se to neće dogoditi, jer je Srbija već u terminu redovnih izbora. "Možemo da tražimo većinu sve do raspisivanja izbora. Možemo da radimo i posle toga. Jer kada su redovni izbori, parlament može da održava sednice sve dok ne bude stigao novi saziv poslanika", rekla je predsednica Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: