Priština: Referendum nezakonit

Skupština Kosova usvojila rezoluciju kojom je referendum u četiri opštine na severu Kosova proglasila nezakonitim i ništavnim.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.02.2012.

21:27

Default images

U dokumentu se ističe da su referendum na severu Kosova organizovale paralelne strukture koje finansira i kojima upravlja Republika Srbija i da je on uperen protiv nezavisnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

"Skupština Kosova ocenjuje ovaj referendum kao gaženje ustavnog i pravnog poretka u Republici Kosovo", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se takođe ističe da referendum ne proizvodi nikakve pravne i političke efekte te je zbog toga nevažeći.

"Takvi vanstitucionalni i ilegalni događaji štete stalnim naporima institucija Republike Kosovo za integraciju srpske zajednice u institucionalni život", navodi se u izjavi.

Takođe se ističe da Skupština Kosova podstiče srpsku zajednicu u severnom delu zemlje da se angažuje na ostvarivanju sveobuhvatnog predloga Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova.

U izjavi se podvlači da institucije Kosova potvrđuju spremnost za zaštitu i poštovanje svih međunarodnih konvencija koje garantuju slobode i prava građana, kao i prava manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: