Orden Srđana Aleksića dar građanima

Rade Aleksić čiji je sin Srđan posthumno odlikovan za hrabrost jer je 1993. ustao u zaštitu komšije Bošnjaka darovao je orden građanima Srbije i srpskom narodu.

Izvor: Beta

Sreda, 15.02.2012.

18:29

Default images

Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja, ustao je 1993. godine u zaštitu komšije Bošnjaka koga su napala četiri pripadnika Vojske Republike Srpske.

"To nije orden Srđanu, već srpskom narodu i svim građanima Srbije koji prihvataju da je žrtva za druge veličanstven čin", istakao je Aleksić.

"Svim građanima čestitam orden i darujem ga njima", rekao je Rade Aleksić novinarima u Skupštini Srbije pošto je za sina primio zlatnu medalju "Miloš Obilić".

Predsednik Boris Tadić odlikovao je na manifestaciji povodom Dana državnosti Srbije 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima i Srđana Aleksića, tenisera Novaka Đokovića i genetičara Miodraga Stojkovića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srđanova žrtva "zaslužuje društvenu pažnju".

On je istakao da je "počastovovan činjenicom da je predsednik Srbije odlučio na ovaj način da odlikuje" Srđana Aleksića.

"Naravno da je to svetao primer, ali nažalost takvih primera sa druge strane nije bilo", tvrdi Dodik.
Novak Ðokoviæ, Rade Aleksiæ i Vladimir Vukèeviæ (Foto: Tanjug)
U januaru se navršilo 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda umro je šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac, Rade Aleksić, u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Spaseni Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Glavović svake godine odlazi na grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa njegovim ocem.

U Novom Sadu i Pančevu postoje ulice nazvane po Srđanu Aleksiću. U Trebinju, međutim, nema obeležja s njegovim imenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: