Prpa: Demistifikovati istoriju

Prvi srpski ustanak koji se obeležava kao Dan državnosti "pun je kontroverzi" i potrebno je taj istorijski događaj demitologizovati, kaže Branka Prpa.

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2012.

11:31

Default images

Prema njenim rečima, u Srbiji je na delu praksa da se istorija često falsifikuje, ali ne tako što se činjenice menjaju, već selektuju a to se dogadja i sa Prvim srpskim ustankom.

"Prvi srpski ustanak je pun kontroverzi, od načina kako je Karađorđe oslobađao Srbiju, do načina na koji se ponasao prema političkim protivnicima...", rekla je Prpa gostujući u emisji "Hoću da znam" na B92.

Ona kaže da je korpus Prvog srpskog ustanka "ostao u domenu romantizma" i da niko do kraja nije opisao šta se zapravo tu dogodilo.

Prpa je, govoreći o srpskoj istoriji, istakla da se protekom vremena u našoj zemlji pojavljuje isti problem a to je da političke elite nemajući svest o istorijskom daju sebi za pravo da biraju iz tradicije ono što smatraju istorijskom činjenicom.

Kao primer ona je navela situaciju da se neprestano menjaju imena ulica i trgova, a da se ne shvata da se na taj način briše svoja istorija.

Prpa je ukazala i na paradoks u savremenoj političkoj i drugoj praksi - "obožavanje svoje istorije i nepoznavanje svoje istorije".

"Stvorena je kultura mišljenja o istoriji, a pritom se ne govori o činjenicama u istoriji", smatra ova istoričarka.

U poslednja dva veka Srbiju je obeležio sukob tradicionalista i modernista, ali su ključno pobeđivali modernisti, inače Srbija ne bi bila ono što jeste, smatra Prpa.

"Međutim, problem sa tradicionalizmom u Srbiji je što to nije klasičan konzervativizam. Dakle, to nije nasleđe aristokratije, nego tradicionalizam u čijoj osnovi je patrijarhalno društvo. U ekonomskom smislu, to društvo je karakterisala zadruga i nedostatak ideja o privatnoj svojini, što je sa sobom donelo posledice po političku ideju u Srbiji", istakla je Prpa.

"Uništena je individualna filozofija a kolektivno ja se pojavilo kao supstitut za nedostatak individualizma kod pojedinca", ocenila je Prpa i dodala da se na tom planu i događao sukob u proteklih 200 godina, "oko izbora suštinskog modela i definisanja nacionalnog identiteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: