"Srbi se suprotstavili Vladi"

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović ukazao na to da se referendumom na severu Kosova Srbi otvoreno suprotstavljaju Vladi Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

12:41

Default images

Ivanović takođe ne očekuje da referendum utiče na odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji, ali ističe da je on organizovan kako bi se pojedine stranke pozicionirale uoči izbora, te da su izvori novca za referendum "vrlo čudni", zbog čega bi lokalna vlast na severu Kosova mogla da ima posledice.

On je rekao da se održavanje referenduma očekivalo jer su predsednici opština predaleko otišli u pripremama i najavama na vrlo spektakularan način očekujući da referendum donese istorijske rezultate, što je potpuna politička besmislica.

"Istorijske rezultate ne može doneti nikako, s obzirom da je prvi put da se Srbi otvoreno suprotstavljaju Vladi Republike Srbije", upozorio je Ivanović, dodajući da referendumsko pitanje izlazi iz okvira ovlašćenja koje opštine obično imaju.

"Ja sam podržavao predsednike opštine, kao što i dalje mislim da to nisu obične opštine. To nisu opštine, uz svo poštovanje, kao što su, na primer, Zaječar, Sombor ili bilo koja druga, već one imaju značajnu političku crtu i one s obzirom na lokaciju na kojoj se nalaze imaju značajnu političku težinu", izjavio je Ivanović.

On je rekao i da se, zbog specifične situacije u kojoj su, ponekad bave temama koje nisu samo lokalne, ali i konstatovao da ni pod kakvim uslovima ne mogu biti partner ili pandan republičkoj vladi. To svakako moraju shvatiti, poručio je on i dodao da referendum neće "imati nikakvo pravno dejstvo", ali će proizvesti političku tenziju koja će još jedno vreme sigurno ostati na Kosovu, a posledice te tenzije mogle bi se odraziti na čitavo stanovništvo severa pokrajine.

"Mislim da je to preveliki rizik, u koji predsednici opština nisu smeli da se upuste", ocenio je Ivanović i dodao da on lično neće izlaziti na referendum.

On ne očekuje da će referendum izazvati odmah neku reakciju, ali da će, kako je rekao, svaka nova vlada pamtiti da Srbi sa severa nisu poslušlali Vladu Srbije".

On je pojasnio da pod tim Vlada Srbije misli na sve koji budu činili svaku buduću vladu i na svakoga ko se bude nalazio na čelu zemlje kao predsednik, a to su, smatra Ivanović, institucije koje se moraju poštovati.

"Na ovaj način Srbi su pokazali da nisu poštovali institucije koje su zadužene za njih i koje su im jedini sigurni partner i prijatelj", naveo je Ivanović.

Podsetimo, danas se u četiri opštine na severu Kosova održava referendum o prihvatanju kosovskih institucija, za koji Srbi sa severa nisu dobili podršku zvaničnog Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: