EU: Dijalog, a ne referendum

Evropska unija smatra da se do rešenja za "posebnu situaciju" na severu Kosova može doći jedino kroz konsultacije i dijalog, a ne barikadama ili referendumom.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

11:23

Default images

To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Maja Kocijančič je dodala da su u EU "primljena na znanje nedavna saopštenja vladinih zvaničnika u Beogradu, uključujući ona oko Ustava Srbije".

Zvaničnici u Beogradu su, istakla je predstavnica za štampu u Briselu, "bili veoma jasni u tom pogledu".

Maja Kocijančič je, prenoseći stavove EU, naglasila da "postoji posebna situacija na severu (Kosova), koja zahteva rešenje". "Nasilje i barikade ništa ne rešavaju, isto kao ni referendum", predočila je ona.

"Do rešenja ćemo doći jedino kroz mir, konsultacije i dijalog", zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

Podsetimo, u četiri opštine na severu Kosova danas i sutra se održava referendum o tome da li žitelji tih opština na severu Kosova žele da prihvate kosovske institucije. Referendumu se usprotivio zvanični Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: