KiM: Prvog dana glasalo 48 odsto

Prvi dan referenduma u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku završen je, a glasalo je 11.019 upisanih građana ili 48 odsto.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.02.2012.

00:08

Default images

Referendumsko pitanje glasi: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

"U Kosovskoj Mitrovici, glasalo je 5.109 lica ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3.198 ili 39,5 odsto, u Zubinom Potoku 2.712 ili 52,3 odsto", rekao je član Opštinske izborne komisije Ljubo Radović.

Preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće poznati sutra, a konačni će biti objavljeni 19. februara.

Radović je kazao da nije bilo problema i neregularnosti tokom glasanja na referedumu na kojem se birači izjašnjavaju o prihvatanju kosovskih institucija.

Radović je naveo da su biračka mesta zatvorena u 19 casova, da će ih tokom noći čuvati članovi glasačkih odbora i da će ponovo ujutro biti otvorena u 7 sati.

I u najsevernijoj opstini Leposavić gde se referendum odrzava samo jedan dan, sutra ujutro će biti otvorena 33 glasačka mesta i izjašnjavanje građana trajaće do 19 sati.
(Foto: Tanjug)
U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Prema rečima Ljubomira Radovića, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a iz tri sela (Žaži, Boljetinu i Lipi) u opštini Zvečan u kojima žive Albanci, poručeno je da ne žele da glasaju.

Dodao je da su glasačka mesta ista kao kada se održavaju izbori koje raspisuje Srbija.

"Očekujemo da će stepen izlaznosti biti manji od prvobitno pretpostavljenog i to je zbog realnih uslova koji na terenu postoje. Nećemo smatrati neuspehom ako ne bude postignut visok stepen izlaznosti", rekao je Radović.

On je dodao da posmatrači koje su pozvale opštinske izborne komisije nisu to prihvatili, ali da je moguće da referendum prate predstavnici Međunarodne krizne grupe.

"Glasanje se završava 15. februara u 19 časova, birački odbori će sačiniti zapisnike, a opštinske komisije će, prema očekivanjima, prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni biti poznati 19. februara", rekao je Radović.

Trajkovićeva: Referendum ima niz negativnih posledica

(Foto: Tanjug)
Poslanica Jedinstvene srpske liste u skupštini Kosova Rada Trajković rekla je gostujući u Vestima TV B92 da današnji referendum može imati mnogo negativnih posledica po Srbiju, ali i po ljude na Kosovu.

Pre svega, današnji referendum može imati velikih posledica na evropsku budućnost Srbije, jer kako kaže, ako Srbi negiraju kosovske institucije, o čemu se danas na referendumu izjašnjavaju, onda to znači i da negiraju sve što pregovarački timovi u Briselu dogovore.

Samim tim, dodaje Trajkovićeva, referendumom se kompromituje pregovaračaki tim, ali i Vlada Srbije, jer ispada da ona nema mogućnost implementacije onoga što su timovi Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, dogovorili u Briselu. Na primer, dodala je ona, ako na današnjem i sutrašnjem referendumu, 50 posto izašlih "odbaci" kosovske institucije, postavlja se pitanje čemu onda dijalozi Beograda i Prištine u Briselu.

Osim toga, dodaje Trajkovićeva, referendumom se trajno destabilizuje zajednica Srba na severu Kosova, koja je inače mala, a kojima se stalno nameće da se Ahtisarijev plan treba proširiti i na sever Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: