Inspekcija da se pozabavi "Avalom"

Novinarska udruženja pozvala tužilaštvo i finansijsku inspekciju da se pozabave slučajem TV "Avala", čiji zaposleni 54 dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 14.02.2012.

14:41

Default images

Takva reakcija iz novinarskih udruženja usledila je nakon izlaganja bivšeg glavnog i odgovornog urednika "Avale" Roberta Nemečeka na pres konferenciji koju su organizovali zaposleni na Televiziji "Avala".

Bivši glavni i odgovorni urednik TV "Avala" Robert Nemeček je rekao da novac koji je svojevremeno obezbeđen za pokretanje programa te televizije nije završio na računu "Avale" i izneo sumnju da se nenamenski trošio.

On je rekao da se ta medijska kuća, pošto je on preuzeo funkciju glavnog i odgovornog urednika sredinom 2010, kod dve banke i dve agencije zadužila 11 miliona evra, a da je u "Avalu ušlo samo 3,4 miliona i to kao pozajmica Željka Mitrovića".

"U pitanju je velika pronevera. Ako se televizija zadužila, postavlja se pitanje gde je novac, gde su te stvari... i kako je moguće da državu to ne zanima", naveo je Nemeček.

Kako je rekao, "Avala" je iz ranijeg perioda imala samo dug od četiri miliona evra, dok se sada pominju sume od 20, pa i 30 miliona evra, a "opravdanih razloga za zaduživanje nije bilo".

Uz napomenu da je opravdano bilo zadužiti se samo za isplatu zarada, on je naveo da mu nije bio omogućen uvid u finansije i ugovore koji se potpisaju i to mu je "bilo sumnjivo".
Nikola Vukomanoviæ (Foto: Tanjug)
Prema njegovim rečima, "Avala" je u prošloj godini prihodovala pet miliona evra, dok je za zarade i doprinose potrebno 2,5 miliona evra.

Predstavnik zaposlenih na Televiziji "Avala" Nikola Vukomanović je ocenio da državni organi nisu uradili svoj deo posla, jer vlasnicima "Avale" nisu stavili do znanja da ne mogu izigrati ni institucije, ni zaposlene.

On je naveo da je izostala i reakcija Ministarstva kulture, istakavši da je stupanjem u štrajk trećina zaposlenih na "Avali" ostala bez posla jer mnogi ugovori nisu i neće biti produženi.

Vukomanović je negodovao jer su nadležni gledali da problem bude prevaziđen što se tiče njih, a radnike u toj medijskoj kući, kako je rekao - "ko šiša".
Vukašin Obradoviæ (Foto: Tanjug)
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kritikovao je rad Radio-difizne agencije, koja, po njegovom mišljenju, nije trebalo da posreduje između zaposlenih i vlasnika "Avale".

Obradović je istakao da je njihov posao bio da prate rad televizije i utvrde da li je u skladu sa elaboratom na osnovu kojeg joj je dodeljena frekvencija i da bez odlaganja preduzmu odgovarajuće korake.

On je, takođe, pozvao nadležne da ispitaju navode o fiktivnim ugovorima, prebacivanju novca i stvarnoj vlasničkoj stukturi u "Avali".

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je ocenila da je tužilaštvo i finansijska inspekcija trebalo da reaguju čim su se u medijima pojavile prve indicije da je TV Avala u problemima.

Ona je navela da se iz Nemečekovih navoda vidi kako se tajkunima i političkim prijateljima dozvoljava da izigraju i zaposlene i institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: