Tadić odlikovao Đokovića

Predsednik Tadić dodelio je najviše državno priznanje Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

00:34

Default images

Predsednik Republike Srbije odlikovao je, povodom Dana državnosti, 17 zaslužnih pojedinaca i institucija.

Đoković je dobio orden za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije, kao najbolji "ambasador" Srbije u svetu.

Orden ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u predstavljanju države, a izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Odlikovan je i Georgij Sergejevič Poltavčenko, sa Ordenom srpske zastave, prvog stepena, za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca - odlikovan je Sretenjskim ordenom, prvog stepena, za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne države.

Srpsko lekarsko društvo odlikovan je Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka i unapređenju zdravstva, a povodom 140 godina postojanja.

Dejan Mijač, pozorišni reditelj, odlikovan je Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture.

Istraživačka stanica Petnica odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za zasluge u razvoju naučnog podmlatka i unapredjenje obrazovanja.

Jovan Ćirilov odlikovan je Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture - teatrolog i osnivač Bitefa, filolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac, istaknuti humanistički intelektualac, pesnik i prozaista, autor knjiga i rečnika, nosilac titule Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske.

Doktor Miodrag Stojković odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena za zasluge u naučno istraživačkom radu u oblasti genetike. Miodrag Stojković je srpski naučnik u svetu poznat po istraživanjima sa embrionalnim matičnim ćelijama, koji je svoj naučni projekat nastavio u Srbiji, otvorivši Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost, prvi stepen, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti odlikovana je Bezbednosno-informativna agencija.

Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, jer je kao Srbin iz Trebinja 1993. godine ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika. Srđan Aleksić preminuo je nakon nekoliko dana od posledica teških povreda koje je zadobio u tom događaju.

Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva posthumno je odlikovana Diana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je spasla sigurne smrti 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH, za vreme Drugog svetskog rata.

Slobodan Cvetić iz Policijske uprave za grad Beograd posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život od povreda zadobijenih prilikom sprečavanja izvršenja razbojništva, dana 20.10.2011. godine u Komercijalnoj banci u ulici Marijane Gregoran.

Aleksandar Rkman iz Policijske uprave u Zrenjaninu - posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Poginuo je 21.07.2011. godine u Zrenjaninu, na dužnosti, dok je sprečavao nasilje u porodici.

Siniša Hrnjez iz Policijske uprave u Novom Sadu - posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Poginuo je 30.10.2011. godine, tokom policijske intervencije u Novim Ledincima, kada je na njega i kolegu bačena ručna bomba.

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije odlikovao je srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva i neke pripadnike Odreda Žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, koji su učestvovali u izvršenju regularnih zadataka.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikuju se radnici Rudarskog basena "Kolubara" zbog pokazane kolektivne požrtvovanost i naročitog zalaganja u održavanju energetskog sistema i stabilnog snabdevanja naših termoelektrana tokom vanredne situacije.

Povodom pokazane požrtvovanosti, prilikom uklanjanja posledica elementarne nepogode predsednik Republike Srbije odlikovao je medaljom za revnosnu službu pripadnike Vojske Srbije i MUP-a Sektora za vanredne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: